Hlavní obsah

Majitel cestovky popisuje smrt českého potápěče

Praha

Majitel cestovní kanceláře Top Dive Povel Šenk na webu své společnosti popisuje okolnosti, za kterých minulé pondělí zahynul při potápění v Egyptě v oblasti Habili Ali (lokalita St. Johns) český potápěč.

Článek

Podle něj panovalo dobré počasí, bylo teplo, jen viditelnost pod hladinou byla špatná. Po patnácti minutách si majitel všiml, že jeden z potápěčů má potíže: „Všiml jsem si, že jeho potápěčská maska byla částečně zaplněná vodou a jeho oči byly široce rozevřené a měly nepřirozeně netečný výraz. Dle vydechovaných bublin byla ale zřetelná dechová aktivita."

Majitel agentury se proto rozhodl pro výstup. „Po signálu k výstupu jsem jej uchopil levou rukou za pravý popruh jeho kompenzátoru vztlaku a začali jsme stoupat směrem k hladině.“

Na palubě lodi mu bylo poskytnuto umělé dýchání a masáž srdce. Šenk uvádí, že mu pomáhal lékař, který byl ve skupině. O resuscitaci se pokoušeli tři čtvrtě hodiny, ale marně.

Lékař na pevnině určil jako příčinu smrti srdeční zástavu. Šenk zdůrazňuje, že jeho společnost má veškerá oprávnění pro pořádání zájezdu a že se zemřelému, který se účastnil zájezdu ve dnech 5. až 12. června, snažil sám pomoci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám