Hlavní obsah

Červený kříž a EU odsoudily blokádu Gazy

Novinky, rei
Aktualizováno

Mezinárodní výbor Červeného kříže (ICRC) v pondělí odsoudil izraelskou blokádu pásma Gazy a vyzval Jeruzalém, aby ji odvolal. EU chce, aby Izrael povolil dovoz většiny zboží do Gazy. Zákaz by se měl omezit jen na několik položek, které by se ocitly na zvláštním seznamu. V týž den zastřelili palestinští útočníci na západním břehu jednoho izraelského policistu a další zranili.

Foto: Profimedia.cz

Izraelský voják u hranice s pásmem Gazy

Článek

ICRC ve své zprávě uvedl, že tři roky trvající blokáda má na 1,5 miliónu obyvatel pásma Gazy drtivé důsledky. „Celá populace je trestána kvůli činům, za něž nenese odpovědnost. Uzavření hranic je tudíž kolektivním trestem, které je zjevným porušením mezinárodního práva,“ píše se v dokumentu.

Podle zprávy je množství prostředků, které Izrael do palestinské enklávy pouští, nedostatečné. Zpráva rovněž zmiňuje akutní nedostatek elektřiny, s nimiž se potýkají zdravotní střediska a který ohrožuje pacienty. „Lidi v Gaze trpí nezaměstnaností, chudobou, válčením, zatímco kvalita zdravotního systému se dostala na dějinné dno,“ uvedli autoři.

„Zdravotnictví se politizuje, což je hlavní příčinou selhání systému. Pokud se něco nezmění, bude to jenom horší,“ varovala zástupkyně ICRC v oblasti Eileen Dalyová.

Izrael uvalil na pásmo Gazy blokádu v roce 2007 poté, co enklávu ovládlo hnutí Hamás, jehož bojovníci vedou z pásma útoky proti Izraeli. Blokáda má zamezit pašování zbraní do enklávy, smí tam jen omezené množství nejnutnějších prostředků.

Izrael čelí tlaku na uvolnění blokády po střetu jeho komand na lodi s propalestinskými aktivisty. Při zásahu zemřelo devět lidí. Jeruzalém ustanovil komisi, která události vyšetří. Egypt po nedávném incidentu oznámil konec blokády své hranice s pásmem Gazy. [celá zpráva]

EU chce malý seznam zakázaných  položek

Podle Blaira Izraelci v podstatě souhlasili s uvolněním blokády během příštích třech dní, Evropská unie v současnosti doufá, že tak skutečně učiní. Izrael v současnosti do pásma Gazy vpouští jen zboží a humanitární pomoc na základě seznamu, který obsahuje jen povolené položky.

Unie by tuto praxi ráda otočila a vytvořila seznam, který obsahuje jen zakázané položky, což by mohlo výrazně zvýšit příliv humanitární pomoci pro tamní Palestince. "Doufám, že se konečně pohneme dopředu," doplnil Blair podle ČTK.

Izrael ustanovil vyšetřovací komisi

Izraelská vláda v pondělí schválila vznik a složení komise k vyšetřování vojenského zásahu proti flotile. Členy jsou tři Izraelci a pozorovateli dva cizinci. Některé země, včetně Turecka, jež není členem Evropské unie, se složením komise nesouhlasí a raději by si přáli vyšetřování vedené Organizací spojených národů. "

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás v Paříži vyslovil politování nad tím, že komise, kterou ustavuje Izrael k vyšetření nedávného incidentu u břehů Gazy, "neodpovídá" návrhu Rady bezpečnosti OSN. Řekl to po jednání s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym.

EU podle společného prohlášení ministrů zahraničí požaduje "věrohodné a nezávislé" vyšetření incidentu.

Na západním břehu zastřelen policista

V pondělí na západním břehu Jordánu zastřelili neznámí útočníci izraelského policistu a tři jeho kolegy zranili. Policejní vůz se stal terčem střelby severně od Hebronu.

Izrael obvinil palestinskou správu z liknavosti při zajišťování bezpečnosti. Jeruzalém na západním břehu loni zrušil dvě desítky kontrolních stanovišť, přes 40 jich tam nadále zůstává.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám