Hlavní obsah

Ukažte Šalita, jinak blokádu neodvoláme, vzkázal Izrael Hamásu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael nezruší blokádu pásma Gazy, dokud hnutí Hamás, které palestinskou enklávu ovládá, nepovolí pracovníkům Červeného kříže návštěvu jeho vězněného vojáka Gilada Šalita. Ve čtvrtek to oznámil šéf izraelské diplomacie Avigdor Lieberman.

Foto: Reuters

Gilad Šalit je v zajetí od roku 2006.

Článek

„Musíme jasně říct, že minimální podmínkou pro zrušení blokády je povolení pravidelných návštěv Červeného kříže u Gilada Šalita. Dokud tato podmínka není splněna, není důvod stav měnit,“ uvedl ministr v prohlášení.

Vedení Hamásu to okamžitě odmítlo. Uvedlo, že spojování blokády s Šalitovým osudem je účelový pokus zmařit mezinárodní snahy o prolomení blokády. Zopakovalo, že Šalita propustí jenom výměnou za stovky palestinských vězňů v Izraeli, mezi nimiž jsou i špičky Hamásu a několik lidí odsouzených za bombové útoky na izraelské civilisty.

Izrael čelí kritice za zásah jeho komand na lodích s propalestinskými aktivisty vezoucími do Pásma Gazy humanitární pomoc. Devět lidí při něm zemřelo. Egypt v důsledku toho blokádu svých hraničních přechodů s enklávou odvolal a také Izrael ve středu oznámil, že povolí dopravu více potravin do Gazy. Jeruzalém blokádu zavedl v roce 2007 po ovládnutí pásma Hamásem.

Třiadvacetiletý Gilad Šalit je v zajetí od června 2006. Jeho propuštění se snaží zprostředkovat Egypt. Izraelská média už několikrát avizovala, že propuštění je blízko, ale to se nikdy nenaplnilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám