Hlavní obsah

Netanjahu je pro zmírnění námořní blokády Gazy

– Jeruzalém • Aktualizováno
Novinky, rei

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek v reakci na kritiku vojenského zásahu proti flotile lodí s propalestinskými aktivisty prohlásil, že je ochoten uvažovat o zmírnění námořní blokády pásma Gazy. Hraniční přechody nicméně zůstanou uzavřené, uvedl server Haaretz.

Foto: Jim Hollander, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Článek

Podle premiéra by se blokáda měla soustředit na zabránění pašování raket a zbraní do pásma a vytvoření něčeho, co nazval „íránským přístavem v Gaze“. Doplnil, že by se na monitorování přísunu zboží po moři mohli podílet mezinárodní pozorovatelé.

Americký deník The New York Times ve čtvrtek napsal, že si vláda USA myslí, že námořní blokáda ve své současné podobě je nepřijatelná. Údajně už na Jeruzalém naléhala, aby restrikce uvolnil.

Izrael se ocitl pod tlakem po pondělním zásahu proti šestici lodí vezoucích do Gazy náklad s pomocí. Pluly na nich stovky aktivistů a také čtyři čeští novináři. Na hlavní lodi Mavi Marmara došlo ke krvavému střetu, přičemž zemřelo devět lidí. Podle aktivistů izraelští vojáci postupovali nepřiměřeně, Izrael se brání, že byli vojáci napadeni a akce byla provokací.

Izrael uvalil blokádu na pásmo Gazy v roce 2007, do enklávy smí jen omezený počet kamiónů s dodávkami nezbytných surovin a léků.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám