Hlavní obsah

Írán má materiál na dvě jaderné bomby

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Írán má k dispozici dostatek štěpného materiálu na výrobu dvou jaderných bomb. Vyplývá to ze zprávy Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), z níž citoval britský list The Times.

Článek

Teherán podle zprávy disponuje dvěma tunami nízce obohaceného uranu, což je dost materiálu na dvě hlavice, kdyby byl dostatečně obohacen. Na jadernou bombu je třeba zvýšit koncentraci zmíněného izotopu uranu na nejméně 90 procent.

Írán začal v únoru uran obohacovat na 20 procent. Dosud zvyšoval koncentrace izotopu 235U na 3,5 procenta. Zvýšení na 20 procent má údajně zajistit palivo pro malý reaktor na lékařský výzkum v Teheránu.

Podle Davida Albrighta z washingtonského Institutu pro vědu a mezinárodní bezpečnost trvá proces obohacování na 20 procent měsíce. Závěrečná fáze obohacení pro výrobu bomby by ale zabrala už jenom týdny. Dřívější zprávy MAAE ovšem naznačovaly, že íránský program brzdí technické potíže.

Írán začal obohacovat na 20 procent poté, co zkrachovala jednání s MAAE o vývozu materiálu do zahraničí, kde by byl kontrolovaně obohacován pro mírový program. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád nakonec před dvěma týdny podepsal dohodu o vývozu s Tureckem, čímž podle jeho vyjádření splnil podmínky mezinárodního společenství a to by mělo upustit od dalších sankcí, které prosazují USA.

Z nové zprávy MAAE ale vyplývá, že po odeslání 1200 kilogramů do Turecka by Íránu zůstalo dost materiálu na výrobu jedné bomby.

Reklama

Výběr článků

Načítám