Hlavní obsah

Dva Češi zadržení v Izraeli souhlasili s vyhoštěním

Dva ze tří Čechů, kteří byli v pondělí zadrženi při izraelském zásahu proti flotile šesti lodí vezoucích pomoc pásmu Gazy, ve středu podepsali souhlas s vyhoštěním. Oznámil to mluvčí ministerstva zahraničí Filip Kanda. Dvojice by měla být deportována v nejbližších hodinách.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Člun s Palestinci očekává příjezd lodě s humanitární pomocí.

Článek

Velvyslanec ČR v Izraeli Tomáš Pojar řekl, že pevně doufá, že "tři, kteří jsou ještě zadržováni, se v brzkých hodinách, dnes nebo zítra dostanou do České republiky zpět".

Podle Pojara odjel český konzul do věznice, v níž byli lidé z flotily shromážděni, aby se zbývajícím Čechem, odmítajícím zatím souhlas s vyhoštěním, projednal další postup.

V úterý se jako první vrátil do ČR kameraman České televize Jan Línek, který mezi prvními podepsal souhlas s deportací. Línek v českých médiích kritizoval, jakým způsobem Izraelci se zadrženými zacházeli.

Na dotaz, jaké důsledky má souhlas s vyhoštěním pro dotyčné, Pojar pouze řekl, že se "věci pohnuly" a že doufá, "že se všichni brzy dostanou zpět do ČR".

Pojar: Litujeme všech zmařených životů

Souhlas s deportací do 72 hodin po zadržení je v Izraeli podmínkou pro rychlé vyřešení odjezdu dané osoby. Pro dotyčné to ale může mít důsledky v podobě zákazu vstupu do země na dobu, o níž rozhodne Izrael.

Česká republika podle Pojara dělá vše pro to, aby se všichni dostali domů co nejdřív. Odmítl poskytnout informaci k tomu, zda jsou už Češi na letišti, řekl pouze, že je s nimi úřad ve spojení.

K otázce o přiměřenosti nebo nepřiměřenosti izraelského zásahu proti flotile velvyslanec řekl, že je potřeba vyčkat a získat podrobné informace o tom, jak se věci sběhly a kdo byl na palubách lodí. "Litujeme všech zmařených životů," sdělil k tomu, že Izraelci při zásahu zabili nejmíň devět lidí.

Izrael ve středu urychlil deportace stovek zadržených. Část jich odváží pozemní cestou do Jordánska, část na letiště v Izraeli. Podle úterního rozhodnutí budou deportováni všichni. Původně Izrael tvrdil, že ti, kdo nebudou s vyhoštěním souhlasit, budou souzeni.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám