Hlavní obsah

Sýrie tajně dodává zbraně Hizballáhu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Radikální libanonské hnutí používá zbraně, které mu ze svých tajných skladišť dodává Sýrie. Jsou mezi nimi i rakety země - země. Je to patrné na satelitních snímcích, které měli možnost vidět reportéři britského deníku The Times.

Foto: Jamal Saidi, Reuters

Příslušníci libanonského šíitského militantního hnutí Hizballáh

Článek

Jeden z objektů se nachází poblíž města Adra severovýchodně od Damašku. Členové Hizballáhu zde mají i obytné prostory. Na snímcích je zachyceno skladiště a množství nákladních aut u něj.

Zbraně podle bezpečnostních zdrojů pocházejí buď ze Sýrie, anebo z Íránu, odkud byly přivezeny po moři přes některý z přístavů ve Středozemním moři, či vzduchem přes letiště v Damašku.

„Hizballáh má povoleno neomezeně (v Adře) operovat. Zbraně často převážejí za špatného počasí, kdy je nezachytí izraelské satelity,“ uvedl jeden zdroj. Po převezení přes hranici zbraně končí na základnách Hizballáhu v údolí Bekaa na jihu Libanonu.

Sýrie a Írán jsou hlavními dlouhodobými podporovateli Hizballáhu. The Times upozornil, že doposud se kontakty Sýrie s Hizballáhem uskutečňovaly na libanonském území. USA a Izrael tvrdí, že mají jasné důkazy, že Damašek Hizballáhu dodal dvě rakety Scud. Zdroje ve Washingtonu už nehovoří o pašování, ale o organizovaném transferu. Sýrie veškerá nařčení odmítá.

Vyzbrojování Hizballáhu je v rozporu s rezolucí 1701 Rady bezpečnosti OSN, která byla přijata na konci války s Izraelem v roce 2006. Podle Timesů ale hnutí od té doby svůj arzenál doplnilo. Odhaduje se, že má k dispozici přes 40 000 střel a raket od kaťuší po balistické střely Scud s doletem do Izraele.

Reklama

Výběr článků

Načítám