Hlavní obsah

V Afghánistánu je více amerických vojáků než v Iráku

Washington

Poprvé od zahájení války v Iráku v roce 2003 je v Afghánistánu více amerických vojáků než v Iráku. Potvrzuje to, že Afghánistán se stal hlavním bojištěm proti terorismu, což avizoval amerických prezident Barack Obama už během své předvolební kampaně. V Iráku je nyní 92 000 amerických vojáků, v Afghánistánu po vyslání všech posil 94 000, uvedlo americké ministerstvo obrany v noci na úterý.

Foto: Bruno Domingos , Reuters

Americký voják při akci v Afghánistánu

Článek

Čísla jsou ze soboty, uvedla televize CNN. Americká armáda podle dohody s iráckou vládou pokračuje ve stahování ze země, i když je možné, že další stahování se kvůli vzrůstajícímu násilí v zemi odloží.

Americký generál Ray Odierno měl první stahování ohlásit do 60 dnů od voleb. Volby se konaly 7. března a termín vypršel. Podle dohod mělo do září odejít z Iráku dalších 50 000 vojáků a všichni by měli odejít do konce roku 2011.

V Afghánistánu přitom pokračuje posilování americké přítomnosti, v zemi je už většina z 30 000 vojáků vyslaných jako posily. Ty byly přisunovány o něco rychleji, než se původně plánovalo, s cílem zvrátit situaci v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám