Hlavní obsah

Izraelci zastřelili dva ozbrojené Palestince, nepřímé rozhovory váznou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém
Aktualizováno

Izraelští vojáci v pátek zastřelili dva Palestince, kteří ozbrojení náhle překročili hranici mezi židovským státem a pásmem Gazy. Izraelci také pásmo napadli letecky. Útoky byly podniknuty v době, kdy probíhají nepřímé rozhovory mezi Izraelci a Palestinci zprostředkované USA, které zatím výsledky nepřinesly.

Foto: Moshe Millner, Reuters

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vpravo) jedná s americkým vyslancem Georgem Mitchellem.

Článek

Oba muži byli zabiti na izraelské straně zdi, která vymezuje jižní hranici pásma Gazy. Radikální hnutí Hamás, které pásmo ovládá, potvrdilo, že měli za úkol napadnout pozice v Izraeli. Rozhlas palestinské radikální organizace Islámský džihád uvedl, že jeho bojovníci byli posláni na blíže nespecifikovanou misi.

Zvláštní vyslanec pro Blízký východ George Mitchell zahájil už druhé kolo nepřímých rozhovorů a cestuje mezi kanceláří předsedy palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem a sídlem izraelského premiéra Benjamina Netanjahua, které je vzdálené 15 kilometrů.

Mitchell a Abbás spolu ve čtvrtek jednali 3,5 hodiny. Jednalo se hlavně o otázkách dodávek vody do Gazy.

Při středečních jednáních s Abbásem si Palestinci stěžovali na nepřestávající izraelské provokace a útoky na Palestince. Zmiňovali především na smrt palestinského teenagera, který byl zabit na Západním břehu Jordánu židovským osadníkem a proti smrti zemědělce, kterého v pásmu Gazy zabila izraelská armáda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám