Hlavní obsah

Turecké letectvo bombardovalo sever Iráku

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Asi dvacet tureckých tryskových letadel zaútočilo ve čtvrtek na sever Iráku, kde žijí Kurdové a kde jsou tábory separatistů ze zakázané Kurdské strany pracujících (PKK). Bombardovaly desítky cílů. O útoku informovala turecká televize NTV.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký letoun F-16 shazuje bomby

Článek

Podobných útoků podniklo Turecko v posledním roce a půl více, jeho vojáci dokonce překročili hranici a operovali na iráckém území, tento ale byl za dlouhou dobu největší.

Turecko vyslalo letadla, když turečtí vojáci spatřili skupinu kurdských bojovníků blížící se z Iráku k hranici. Polední bombardování tohoto cíle trvalo čtyři hodiny a večer pokračovalo. Letadla se snaží zasáhnout také podzemní skrýše Kurdů. Kurdská tisková agentura Firat News potvrdila dva útoky tureckého letectva poblíž vesnice Sideka. Ani při jednom prý nikdo nezahynul.

Kurdští povstalci z PKK bojují proti tureckému státu přes 25 let ve snaze získat větší autonomii pro patnáctimiliónovou kurdskou menšinu v Turecku. Od roku 1984 si konflikt vyžádal na 45 000 životů.

Irák tradičně protestuje proti tomu, aby Turecko využívalo pro řešení svého konfliktu s Kurdy irácký Kurdistán.

Reklama

Výběr článků

Načítám