Hlavní obsah

Saúdský důstojník měl plánovat útok na fotbalovém mistrovství

– Bagdád

Irácké bezpečnostní síly zatkly Saúdského Araba, člena teroristické sítě Al-Káida. Muž byl údajně zapojen do spiknutí s cílem zaútočit na mistrovství světa ve fotbale příští měsíc v Jihoafrické republice.

Foto: Siphiwe Sibeko, Reuters

Cvičení bezpečnostních sil v JAR před mistrovstvím světa, které začne příští měsíc.

Článek

Bez dalších podrobností ohledně údajně plánované akce a důkazů to v pondělí oznámil mluvčí bagdádské bezpečnosti generálmajor Kásim Musáví. Agentura Reuters ho citovala s podotknutím, že jeho tvrzení nebylo možné ověřit.

Zatčení občana Saúdské Arábie přišlo v době, kdy beztak mrazivé vztahy mezi sunnitskou mocností Saúdskou Arábií a Irákem řízeným nyní šíitskými muslimy jsou poznamenány dodatečným napětím.

Musávího obvinění ze zapletení saúdskoarabského občana do spiknutí proti fotbalovému mistrovství světa zazněla poté, co bývalý šéf saúdskoarabské zpravodajské služby princ Fajsal ibn Abdal Azíz Turkí obvinil iráckého premiéra z "ukradení" březnových parlamentních voleb v Iráku.

Musáví řekl, že zatčený Abdalláh Azzám Kátaní je bývalým nadporučíkem saúdskoarabské armády.

Jihoafrická republika je první africkou zemí, která bude hostit mistrovství světa ve fotbale, jež se koná od 11. června do 11.července.

Reklama

Výběr článků

Načítám