Hlavní obsah

Násilnosti ohrožují termín stažení amerických vojáků z Iráku

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Termín plánované první fáze velkého stahování amerických vojsk z Iráku ohrožuje etnické násilí, které se rozpoutalo po volbách, z nichž stále nevzešla vláda. Uvedl to ve čtvrtek britský deník The Guardian s tím, že americký velitel generál Ray Odierno měl první stahování ohlásit do 60 dnů od voleb. Volby se konaly 7. března a termín vypršel.

Článek

Ve volbách těsně vyhrála strana Ajáda Alávího před uskupením premiéra Núrího Málikího. Volební komise pak rozhodla o přepočítání hlasů odevzdaných v Bagdádu a následně soud zrušil kandidaturu 52 poslanců. Aláví v reakci vyzval k opakování voleb.

Američané byli na zdlouhavá vyjednávání po volbách připraveni, současná situace je ale ještě komplikovanější s nárůstem aktivit sunnitských i šíitských radikálů. USA se navíc obávají vměšování ze strany Íránu, Turecka a Sýrie.

O tom, že sektářské násilí je v Iráku na vzestupu, informovala už koncem měsíce organizace Amnesty International. Jen během pondělí zažil Bagdád a města v jeho okolí útoky, které si vyžádaly nejméně 114 mrtvých, ve středu zase bomba nastražená v autě před kavárnou v šíitské čtvrti Sadrovo město zabila sedm lidí.

Všechny bojové jednotky USA by měly podle dohody Irák opustit do 31. srpna. Počet vojáků letos klesl pod 100 000, v současnosti jich je zhruba 92 000. V zemi má po stažení zůstat 35 až 50 tisíc příslušníků podpůrných jednotek, které mají pomáhat irácké armádě zejména s výcvikem.

Irák chce, aby termín odchodu byl dodržen, podle Guardianu ale nebude mít v případě nárůstu násilí dostatek příslušníků bezpečnostních sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám