Hlavní obsah

Írán může vypálit raketu s jadernou hlavicí během dvou let

Novinky, rei
Aktualizováno

Írán bude schopen nasadit střelu s jadernou hlavicí o hmotnosti až jedné tuny během příštích dvou let. Uvádí to zpráva Mezinárodního ústavu strategických studií, z něhož citoval deník The Daily Telegraph.

Článek

Dokument tvrdí, že Teherán rozšiřuje současně vývoj raket a jaderný program. Zmiňuje předloňský test rakety s dlouhým doletem Sadžíl-2, kterou by měl Írán zařadit do výzbroje v roce 2012. Měla by nést konvenční hlavici, ale zpráva upozorňuje, že vývoj podobných střel v ostatních zemích byl vždy úzce spojen s jaderným programem.

„Írán je jedinou zemí, která vyvinula raketu takového dosahu, aniž by předtím vyrobila jadernou zbraň,“ upozornili autoři studie.

Sadžíl-2 má dolet 2 000 kilometrů a je tedy schopna zasáhnout Izrael a části jižní Evropy, to v závislosti na hmotnosti hlavice. Podle zprávy by model, který Írán před dvěma lety vyzkoušel, mohl nést jaderné zařízení vážící 750 až 1 000 kilogramů.

Foto: Profimedia.cz

Raketa Sadžíl, jehož modernizovanou verzi Írán představil v roce 2008

Jaderný program, o němž Írán tvrdí, že je ryze civilní, vzbuzuje obavy Západu, který se ho snaží zastavit. OSN kvůli němu už třikrát schválila sankce pro Teherán.

Kromě nejnovější zprávy Mezinárodní ústav strategických studií tento týden vydal ještě další, která zpochybňuje obavy Spojených států, že je Írán na cestě k výrobě mezikontinentální rakety, která by zasáhla jejich území. Zpráva uvedla, že takovou střelu Íránci v příštích deseti letech nebudou schopni nasadit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám