Hlavní obsah

Vítěz iráckých voleb Aláví žádá opakování hlasování

Bagdád

Národní Irácké hnutí (MNI), které těsně vyhrálo v iráckých parlamentních volbách, navrhlo jejich opakování za mezinárodního dohledu. S ideou přišlo poté, co se začaly přepočítávat hlasy odevzdané v Bagdádu a soud zrušil kandidaturu 52 poslanců včetně jednoho za MNI. Ajád Aláví, který měl šanci stát se premiérem, vyzval k vytvoření úřednické vlády.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Ajád Aláví

Článek

MNI skončilo v březnových volbách první s 91 mandáty, o dvě křesla míň v parlamentu o 325 poslancích má mít blok Právní stát dosluhujícího premiéra Núrího Málikího. Aláví i Málikí už začali hledat koaliční partnery, ale potřebnou většinu 163 hlasů se zatím ani jednomu z nich sestavit nepodařilo.

Soud tento týden dodatečně zrušil kandidatury 52 osob, které se voleb zúčastnily. [celá zpráva]

Dvě z nich se dostaly do parlamentu, z toho jedna za Alávího Iráckou národní dohodu, jež je součástí MNI. Do pondělí má soud rozhodnout o dalších devíti zvolených politicích, přitom sedm z nich patří k Alávího koalici.

Cílem je vyloučit z politického procesu členy bývalé vládní strany Baas Saddáma Husajna. Už před volbami bylo škrtnuto z týchž důvodů pět set kandidátů.  [celá zpráva]

Aláví považuje dodatečné vyřazování kandidátů za krádež vůle Iráčanů a ohrožení demokracie i bezpečnosti. "Požádáme o vytvoření přechodné vlády," řekl v irácké televizi. Obrátil se o pomoc na OSN, Ligu arabských států (LAS), Evropskou unii a Organizaci islámské konference.

MNI se zabývá možností požádat OSN, EU a LAS "o uplatnění morálního práva na ochranu politického procesu před nespravedlností, o vytvoření přechodné vlády a zorganizování nových voleb, které nebudou ovlivněny politickými manipulacemi". MNI vychází z faktu, že je Irák ještě stále pod mezinárodní kontrolou. OSN o ní rozhodla po irácké invazi do Kuvajtu v roce 1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám