Hlavní obsah

Irácká komise zrušila po volbách hlasy pro 52 poslanců

– Bagdád

Komise, která přepočítává výsledky březnových parlamentních voleb v Iráku, zrušila hlasy pro 52 poslanců. V pondělí o tom informovala agentura Reuters. Podle ní může revize změnit celkový volební výsledek.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Nejvíce odvolaných poslanců má být ze strany Ajáda Alávího.

Článek

Volby vyhrála koalice Irácká národní dohoda (INA) expremiéra Ajáda Alávího. Získala 91 z 325 parlamentních křesel. Právní stát dosluhujícího premiéra Núrího Málikího skončil s 89 křesly na druhém místě. O přepočtení usiloval právě Malikí, který hned po volbách žádal o kontrolu 750 000 údajně sporných lístků. Soud však nakonec povolil zkontrolovat všechny hlasy odevzdané v Bagdádu, tedy 2,5 miliónu lístků.

Reuters už dříve uvedla, že většina poslanců, u nichž komise zvažuje zrušit hlasy, je z Alávího tábora. Kandidáti byli obviněni z nelegálního spojení se zakázanou stranou Baas bývalého prezidenta Saddáma Husajna.

Podle Reuters je možné, že si strany, jejichž kandidáti byli odvoláni, podrží křesla, která získali. V tom případě by výsledky voleb platily.

Těsný volební výsledek zemi uvrhl do složitých a zdlouhavých jednání o složení vlády. Mocenské vakuum by navíc mohli využít ozbrojenci, zatímco americké jednotky se připravují na srpnové ukončení bojových operací před úplným stažením v roce 2011.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám