Hlavní obsah

V afghánském Kundúzu někdo tráví mladé dívky

Kundúz

Téměř stovka mladých dívek a učitelů byla v posledních dnech otrávena v afghánské provincii Kundúzu. Postižení si stěžují na bolesti žaludku a závratě. Podezření padá na radikální hnutí Tálibán, které proti vzdělání žen ostře protestuje.

Foto: Tim Wimborne, Reuters

Americký voják v Afghánistánu

Článek

Vyšetřovatelé pověření afghánským ministerstvem zdravotnictví s odkazem na dívky ve školách uvedli, že v učebnách byl cítit plyn, jeho původ i druh je však stále nejasný, i když už byl odebrán vzorek a poslán k testům.

Za poslední týden onemocnělo nejméně 88 lidí, přičemž jen v neděli jich bylo 13. Všechny případy otravy byly zaznamenány v Kundúzu.

„O prošetření máme zájem my, stejně jako rodiče dívek,“ uvedl Sajíd Karím Taláš, ředitel afghánské komise pro dodržování lidských práv.

Představitelé Tálibánu svůj podíl na masové otravě žákyň a několika jejich učitelů nepotvrdili. K podobnému případu hromadné otravy došlo loni v provincii Kapisa, kde muselo být ošetřeno 90 lidí. V minulosti také docházelo na východě a jihu země k útokům kyselinou na děti ve školách.

Během vlády Tálibánu od roku 1996 do 2001 byly dívky z výuky vyloučeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám