Hlavní obsah

Al-Káida potvrdila smrt svých dvou vůdců v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Irácká odnož teroristické organizace al-Káida v prohlášení zveřejněném na internetu oznámila, že byli zabiti dva její hlavní vůdci. Informovala o tom agentura AP.

Článek

Zastřešující skupina sunnitských radikálních organizací Islámský stát v Iráku (ISI) tak poprvé potvrdila informace irácké a americké vlády z 19. dubna, že tito dva terorističtí předáci byli usmrceni při společné operaci iráckých a amerických sil nedaleko města Tikrít severně od Bagdádu.

Americký viceprezident Joe Biden označil smrt šéfa Islámského státu v Iráku, Iráčana abú Umara Bagdádího, a vůdce irácké odnože al-Káidy, Egypťana abú Ajúba Masrího, za zničující úder al-Káidě v Iráku. Jejich smrt také pomohla iráckému premiérovi Núrímu Málikímu, který se svou koalicí skončil v parlamentních volbách ze 7. března jako druhý.

Islámský stát v Iráku ve svém nedělním prohlášení uvedl, že smrt Bagdádího a Masrího nijak neovlivní operace skupiny v Iráku, protože se k ní nedávno připojili noví členové.

Prohlášení ISI přichází dva dny po krvavých útocích na šíity v Bagdádu, při nichž zahynulo přes 60 lidí.

K útokům se nikdo nepřihlásil, ale iráčtí představitelé z nich obvinili al-Káidu, která si často vybírá cíle mezi šíitskými mešitami a náboženskými procesími a rozněcuje tak sektářské násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám