Hlavní obsah

V Pákistánu se stupňují boje s povstalci i za účasti USA

Pákistánské jednotky zabily 20 údajných bojovníků povstaleckého hnutí Tálibán. Dalších sedm povstalců zabily rakety vystřelené z amerického bezpilotního letounu. Při sebevražedném povstaleckém útoku na vůz vězeňské služby bylo naopak zraněno nejméně deset pákistánských policistů. Další čtyři policisté zemřeli v Pandžábu při zničení deseti cisteren se zásobami nafty pro jednotky NATO v Afghánistánu.

Foto: Athar Hussain , Reuters

Příslušník pákistánské polovojenské jednotky

Článek

Většina podobných bojových akcí, kterých v poslední době přibývá, probíhá v kmenové oblasti na severozápadě země při hranicích s Afghánistánem.

Deset povstalců bylo zabito při útoku vojáků na povstalecký sklad zbraní. Dalších deset pak přišlo o život při úderech pákistánského letectva na úkryty povstalců. Americký bezpilotní letoun zaútočil na předpokládané pozice Táibánu asi 20 kilometrů východně od Míránšáhu, který je střediskem oblasti Severní Vazíristán.

Kmenová území severozápadního Pákistánu jsou baštou pákistánské odnože extremistického islámského hnutí Tálibán a zároveň útočištěm bojovníků afghánského Tálibánu, proti němuž bojují mezinárodní a afghánské vládní síly. Zároveň jsou považována za hlavní útočiště mezinárodní teroristické sítě Al-Káida.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám