Hlavní obsah

Íránský atomový vědec požádal o azyl v Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Izrael v sobotu oznámil, že ho požádal o politický azyl íránský vědec, který byl zapojen do sporného íránského jaderného programu a kterému Izrael pomohl dostat se z Íránu. Vědec je prý teď "v jedné spřátelené zemi". Jeho jméno ani žádné podrobnosti o případu nejsou známy.

Článek

Íránský jaderný vědec nedávno požádal o politický azyl v Izraeli poté, co mu byla poskytnuta pomoc při opuštění jeho země, řekl agentuře AFP náměstek izraelského ministra pro regionální rozvoj a rozvoj Negevské pouště a Galileje Ajúb Kara. Na sdělení dalších podrobností je ještě příliš brzy, dodal.

"Izrael pomůže všem, kdo chtějí odstranit strategickou jadernou hrozbu, kterou znamená Írán nejen pro naši zemi, ale pro celý civilizovaný a demokratický svět," dodal Kara.

Izrael soudí, že cílem íránského nukleárního programu je získat jadernou zbraň a že by byl jejím prvním terčem. Z možného vývoje jaderné zbraně podezřívají Írán i západní mocnosti. Írán tvrdí, že mu jde jen o mírové využití atomu.

Nejde o prvního přeběhlíka

Írán nedávno prohlásil, že jeden z jeho jaderných vědců, Šahram Amírí, byl loni během pouti do Saúdské Arábie unesen a teď je ve Spojených státech. Americká televize ABC News minulý měsíc uvedla, že vědcovo "zmizení" v Saúdské Arábii zorganizovala americká CIA a že vědec teď s americkou rozvědkou spolupracuje.

Tajemství obklopuje také zmizení bývalého náměstka íránského ministra obrany Alího Rezá Asgharího v Turecku v roce 2007. Írán obvinil západní rozvědky, že ho unesly, a izraelská média naznačovala, že ho mohla unést izraelská tajná služba Mossad. Objevily se ale i dohady, že sám přeběhl na druhou stranu, napsala AFP.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám