Hlavní obsah

Libanonce v Saúdské Arábii za čarodějnictví nepopraví

Bejrút

Libanonský věštec Alí Sibát, odsouzený v Saúdské Arábii k trestu smrti za čarodějnictví, nebude popraven. Jeho advokátka Maj Chansaová ve středu uvedla, že saúdskoarabský velvyslanec v Bejrútu informoval libanonského ministra spravedlnosti, že Sibátova poprava nebude vykonána. Případ vyvolal protesty významných organizací na ochranu lidských práv i libanonské vlády.

Foto: Fahad Shadeed , Reuters

O milost byl požádán i saúdský král Abdulláh.

Článek

"Potvrdil mi to (ministr)," řekla právnička bez dalších podrobností. Ujistila jen, že "věci se ubírají správným směrem".

"Máme důvěru v saúdskoarabský právní systém," dodala Chansaová a zdůraznila, že Sibátovy činy nejsou v Libanonu považovány za zločin.

Devětačtyřicetiletý Sibát, který ve své vlasti předpovídal v satelitní televizi lidem budoucnost a živil tak svou rodinu s pěti dětmi, byl v roce 2008 zatčen náboženskou policií v Saúdské Arábii, kam přijel vykonat náboženskou pouť.

O rok později byl v království, které praktikuje nejpřísnější a nejkonzervativnější formu islámu a stanoví nejtěžší tresty za čarodějnictví, kouzelnictví a vykládání budoucnosti, odsouzen k smrti. [celá zpráva]

Letos byl nejvyšší trest potvrzen, nakonec však byla naplánovaná poprava odložena. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám