Hlavní obsah

V Bagdádu se přepočítají hlasy, může to zvrátit výsledek voleb

Bagdád

Irácká volební komise v pondělí rozhodla, že se přepočítají hlasy odevzdané v březnových volbách v Bagdádu, kde bylo ve hře 68 křesel. O vítězství proto může přijít sekulární šíitsko-sunnitská koalice Národní irácké hnutí blok Ajáda Alávího, která porazila o jen dva mandáty blok Právní stát posledního premiéra Núriho Málikího.

Článek

Národní irácké hnutí získalo 91 mandát a Právní stát 89 označoval za předběžné. Ostatně Málikí odmítl uznat již na konci března vítězství Alávího koalice.

Volební komise první požadavek na ruční přepočítání hlasů odmítla s tím, že se neprokázaly žádné větší podvody nebo pochybení. Podle mezinárodních pozorovatelů byly volby regulérní

Obě strany by potřebovaly nejméně další dva koaliční partnery, aby získaly majoritu v parlamentu, ve kterém je 325 křesel. Obě strany by se z také mohly spojit s Kurdskou koalicí, která má 43 křesel.

Právní stát by se mohl spojit i s Národním iráckým spojenectvím, které tvoří šíitské národní strany a jež získalo 70 křesel. Od něho se ale odštěpilo.

Soupeřící irácké strany
Jádrem koalice Právní stát je převážně šíitská strana Hlas islámu (Ad-Dava) premiéra Núrího Málikího. Je v ní asi 40 politických hnutí včetně šíitských Kurdů, některých sunnitských kmenových vůdců, křesťanů a nezávislých. Koalice loni v lednu vyhrála provinční volby v Bagdádu a ve všech devíti šíitských provinciích na jihu země.
Národní irácké hnutí (MNI), které loni založil sunnitský viceprezident Tárik Hášimí a jeho součástí je i Irácká národní dohoda (INA) šíitského expremiéra Ajáda Alávího a sunnitská Irácká fronta pro národní dialog Sáliha Mutlaka.
Národní irácké spojenectví (INA) je převážně šíitské, působí v něm formace radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra a šíitské Nejvyšší islámské irácké shromáždění (SIIC) Amara Hakíma. Dříve v ní byla i Ad-Dava.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám