Hlavní obsah

Saúdská Arábie vydala klatbu na financování terorismu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Saúdskoarabská Rada islámských učenců vydala oficiální fatvu (neboli klatbu) na financování teroristických skupin. V textu, který byl zveřejněn v úterý, se podle agentury DPA uvádí, že "finanční a morální podpora terorismu je zločin".

Článek

Fatvu podepsalo v přítomnosti předsedy rady, velkého muftího Abdal Azíze bin Šajcha, všech 20 členů této nejvyšší duchovní instance v zemi.

Šíitské náboženské strany v Iráku v minulých letech opakovaně tvrdily, že teroristé z irácké odnože organizace Al-Káida financují své útoky zčásti z peněz, které dostávají od radikálních vyznavačů sunnitské větve islámu v Saúdské Arábii. V zemi mají klíčové postavení ortodoxní Vahábbité a Saúdská Arábie je také jednou z kolébek islámského terorismu posledních desetiletí. Ze Saúdské Arábie pochází i Usáma bin Ládin a 15 z 19 pachatelů teroristického útoku z 11. září 2001.

Rijád ale postoj k teroristům po 11. září změnil a začal je pronásledovat. Teroristé z Al-Káidy proto páchají od roku 2003 atentáty i v Saúdské Arábii. Rijád proti nim vede intenzivní boj. Koncem března bylo v království zatčeno téměř sto údajných teroristů, z toho více než polovina cizinců.

Vydání fatvy zase není takovým překvapením, protože rozvětvený královský rod Saúdů je provázán s náboženskými špičkami v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám