Hlavní obsah

Izraelská armáda kritizuje vojáky za smrt Palestinců

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda se pustila do svých vojáků za tom, že v březnu zabili čtyři demonstrující Palestince. Byl mezi nimi jeden patnáctiletý. V Nábulusu byli zastřeleni ve dvou incidentech, které se odehrály během 24 hodin. Kritika vlastních vojáků je v Izraelské armádě neobvyklá.

Článek

Velitel izraelských obranných sil generál Avi Mizrahi označil oba případy za „zbytečnou operační událost s hrůznými dopady“. Armáda nyní zvažuje, zda zahájí disciplinární řízení proti vojákům.

Dva bratří Kadusové, patnáctiletý Mohammed a dvacetiletý Usajíd, byli zabiti 20. března při protestech, kdy házeli kameny na izraelské vojáky poblíž jedné židovské osady na západním břehu Jordánu.

Palestinci i organizace na ochranu lidských práv uvedli, že byli zastřeleni ostrými náboji. Ukázali i rentgenový snímek hlavy Usajída, kde byla vidět v mozku kulka.

Armáda původně obvinění popírala s tím, že vojáci měli nakázáno používat gumové projektily. Podle úterních zpráv není zatím armáda schopna potvrdit výsledky pitvy. Přesto vojáky zkritizovala.

Podle vyšetřování izraelské armády vojáci vypálili na Palestinci, který je napadl lahví s uraženým hrdlem. Pak zastřelili druhého, když si všimli, že vytáhl po zásahu prvního ostrý objekt.

Podle Mizrahiho se velitelé špatně rozhodli. Podle něj byl druhý muž dost daleko na to, aby bylo nutné střílet.

Reklama

Výběr článků

Načítám