Hlavní obsah

Bombové útoky v Bagdádu si vyžádaly přes 50 mrtvých

Bagdád
Aktualizováno

Tři silné exploze u různých ambasád otřásly v neděli iráckým Bagdádem. Útoky si podle posledních údajů vyžádaly nejméně 50 mrtvých a asi 200 zraněných. Nová čísla uvedla německá tisková agentura DPA. Podle CNN sebevražední atentátníci použili auta plná výbušnin.

Článek

Agentury s odvoláním na irácké ministerstvo vnitra a očité svědky upřesnily, že výbuchy zazněly v centru Bagdádu a v západní čtvrti Mansúr. Otřásla se okna budov a příslušníci bezpečnostních sil okamžitě začali varovně střílet do vzduchu, uvedla agentura AFP. Nad Bagdádem přelétávají americké vojenské vrtulníky.

Přes deset mrtvých a 36 zraněných zanechal jen výbuch u íránské ambasády, upřesnila podle agentury AP policie. Tento výbuch byl nejsilnější a vyžádal si řadu zraněných mezi pracovníky blízké banky.

Další dva výbuchy zazněly v blízkosti rezidence německého velvyslance a u egyptského zastupitelského úřadu, oznámila televize Al-Arabíja. Poblíž egyptského velvyslanectví stojí i zastupitelské úřady Německa, Brazílie a Sýrie.

Zasaženy byly i kanceláře zpravodajské sítě al-Dijár a syndikátu novinářů, kde bylo zraněno střepy z vyražených oken několik novinářů.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Výbuchy v Bagdádu si vyžádaly desítky obětí.

Podle expertů souvisejí výbuchy s boji o moc po těsném výsledku parlamentních voleb.

Exploze zasáhly Bagdád den po krvavém útoku neznámých ozbrojenců v sunnitské enklávě na jihu irácké metropole, který si vyžádal až 25 mrtvých. [celá zpráva]

V sobotu rovněž v Iráku skončilo dvoudenní referendum vyhlášené radikálním duchovním Muktadou Sadrem o tom, kdo má být novým premiérem po parlamentních volbách ze 7. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám