Hlavní obsah

Rada OSN vyzvala Izrael k zaplacení reparací za válečné škody v Gaze

Ženeva

Izrael by měl zaplatit Palestincům odškodnění za ztráty a škody utrpěné během loňské války v pásmu Gazy. V rezoluci, proti níž se postavily USA a pět evropských států, ho k tomu ve čtvrtek vyzvala Rada OSN pro lidská práva. Palestince ke stejné platbě Izraelcům tento sedmačtyřicetičlenný orgán OSN podle agentury AP nevybídl.

Foto: Suhaib Salem, Reuters

Izraelská armáda útočí v pásmu Gazy.

Článek

Návrh rezoluce předložený Pákistánem byl přijat většinou 29 hlasů proti šesti, s 11 abstencemi. Jedna země, Gabon, nehlasovala. Země Evropské unie zaujaly rozdílná stanoviska: Maďarsko, Itálie, Nizozemsko a Slovensko hlasovaly proti (kromě toho z Evropy ještě Ukrajina); Británie, Francie a Belgie se zdržely.

Izraelský zástupce v ženevské Radě OSN Aharon Lešno Jaar označil přijatou rezoluci za podjatou a urážlivou, což prý nijak neposlouží sblížení Izraelců a Palestinců.

Izraelský úder v pásmu Gazy

Izraelská vojenská operace proti pásmu Gazy začala koncem prosince 2008 a skončila v polovině ledna 2009. Podle palestinských zdrojů si vyžádala životy přes 1400 Palestinců, Izrael hlásil 13 obětí.

Hamás vypověděl 19. prosince příměří, na které přistoupil v létě. Znásobil pak raketové útoky a Izrael na to odpověděl ofenzivou.

Rada OSN pro lidská práva, která byla v minulosti kritizována za nepřiměřeně tvrdý postoj vůči Izraeli, přijala ve středu čtyři další rezoluce odsuzující židovský stát.

Reklama

Výběr článků

Načítám