Hlavní obsah

Americko-izraelské vztahy jsou v nejhlubší krizi za 35 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém/Washington

Izraelský velvyslanec v USA Michael Oren sdělil v rozhovoru izraelským médiím, že vzájemné vztahy mezi židovským státem a USA jsou na nejhorší úrovni do roku 1975. I americký prezident Barack Obama v neděli kritizoval postup Jeruzaléma.

Foto: Yuri Gripas , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Krize propukla minulý týden. Během návštěvy amerického viceprezidenta Joea Bidena v Jeruzalémě izraelské ministerstvo vnitra v úterý oznámilo výstavbu dalších 1600 bytů ve východní "palestinské" části města. Američané přitom apelují na židovský stát, aby výstavbu na okupovaných územích zmrazil. Výstavba totiž blokuje obnovení mírových rozhovorů s Palestinci, o což usiluje Washington. [celá zpráva]

Od tohoto diplomatického políčku chvíle se napětí prohlubuje. [celá zpráva]

Izraelský web Ynet citoval Orenovo prohlášení: „Izraelské vztahy s USA jsou v nejvážnější krizi od roku 1975.“ Tehdy americký ministr zahraničí požádal Izrael, aby se stáhl ze Sinajského poloostrova obsazeného během šestidenní války.

Další izraelská média uvedla jeho větu: „Krize je velmi vážná a čelíme velmi obtížnému období ve vzájemných vztazích.“

Americký prezident Barack Obama v neděli řekl, že ohlášení plánu na výstavbu 1600 bytů ve Východním Jeruzalému bylo ničivé pro mírové snahy. USA navíc považují za urážku, že k tomu došlo během Bidenovy návštěvy, uvádí BBC.

USA tlačí na Izrael, ten nemíní ustoupit 

Američané teď podle izraelského tisku trvají na tom, aby se Izrael odhodlal k nějakému "symbolickému gestu", které by důvěru Palestinců obnovilo. Má prý jít o propuštění stovek Palestinců vězněných v Izraeli, či předání dalších pozemků na západním břehu Jordánu do rukou Palestinců nebo uvolnění blokády pásma Gazy, uvádí ČTK.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ovšem v pondělí před poslanci své strany Likud řekl, že výstavba ve východním "Jeruzalémě bude pokračovat, tak jak tomu bylo v minulých 42 letech". Dodal, že nové byty nemohou ublížit citům Arabů ve Východním Jeruzalému.

Tvrdý nátlak USA na něj ale podle izraelského tisku podrývá pokusy izraelského premiéra Benjamina Netanjahua vzbudit dojem, že roztržka je zažehnána.

Washington přitom chce, aby Izrael oficiálně a výslovně deklaroval, že se budoucí rozhovory s Palestinci budou týkat všech velkých problémů ve vzájemných vztazích, tedy včetně statutu Jeruzaléma, vymezení hranic a osudu palestinských uprchlíků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám