Hlavní obsah

Izraelská armáda uzavřela západní břeh

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelský ministr obrany Ehud Barak nařídil armádě uzavřít na 48 hodin Západní břeh Jordánu. V pátek to s odkazem na jeho mluvčího uvedla agentura AFP.

Foto: Gil Cohen, Reuters

Západní břeh Jordánu

Článek

Západní břeh bude uzavřen do sobotní půlnoci. Opatření bylo přijato z bezpečnostních důvodů. Podle ministerstva existuje zvýšené riziko útoků. Oblast byla uzavřena v noci na pátek.

Izrael od vypuknutí druhé intifády v září 2000 uzavírá hranice západní břehu běžně, vždy ale před nadcházejícími důležitými židovskými svátky. Tentokrát je to poprvé, co takové opatření se svátky nesouvisí.

Jeruzalém v uplynulých dnech zničil naději na obnovení mírových rozhovorů s Palestinci, které tento týden do oblasti přijel podpořit i americký viceprezident Joe Biden. Izrael nejprve oznámil, že na západním břehu postaví dalších 112 nových bytů a později informoval také o plánu výstavby 1600 nových jednotek ve východním Jeruzalémě, z něhož chtějí mít Palestinci hlavní město svého budoucího státu.

Podle deníku Ha’arec plánuje vláda v příštích letech postavit ve východní části Jeruzaléma za Zelenou linií, které odděluje izraelskou část města od okupované Východní, na 50 000 nových bytů.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám