Hlavní obsah

Palestinci pojmenovali náměstí po "slavné" teroristce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ramalláh

Před 32 lety zabila Dalal Mughrabíová při teroristickém útoku 37 Izraelců a amerického fotografa. Nyní je po této sebevražedné atentátnici pojmenováno náměstí v Ramalláhu. Čtvereční ceremonii byly podle agentury DPA přítomny desítky členů strany Fatah palestinského prezidenta Mahmúda Abbáse.

Foto: Profimedia.cz

Dalal Mughrabíová se odpálila v uneseném autobuse.

Článek

Původně se počítalo i s účastí zástupců palestinské samosprávy, ta však po ostrých izraelských protestech od tohoto záměru upustila.

Teroristický útok z 11. března 1978 vešel do dějin Izraele jako Masakr na pobřežní dálnici. Tehdy osmnáctiletá Mughrabíová byla členkou komanda, které připlulo z Libanonu a vylodilo se v Izraeli.

Útočníci nejprve zabili šest lidí v taxíku, poté unesli autobus. Jejich cílem bylo údajně obsadit luxusní hotel v Tel Avivu, vzít jako rukojmí zahraniční turisty a diplomaty a následně je vyměnit za Palestince vězněné v Izraeli. Autobus zastavili izraelští vojáci u silniční uzávěry, rozpoutala se přestřelka a nakonec se Mughrabíová i s unesenými cestujícími ve vozidle odpálila.

Vydané ostatky nebyly její

V rámci výměny vězňů s proíránským libanonským hnutím Hizballáh vydal Izrael v červenci 2008 také údajné tělesné ostatky Mughrabíové. Podle palestinských údajů však později provedený test DNA ukázal, že nešlo o ostatky této atentátnice.

Pojmenovat po ní náměstí chtěla údajně rodina této Palestinky a její bývalí přátelé z řad Fatahu, aby tak uctili její "úspěchy jako bojovnice".

Reklama

Výběr článků

Načítám