Hlavní obsah

Izrael chce ve Východním Jeruzalému postavit 50 000 bytů a dále jej rozšířit

Novinky,
Jeruzalém

Asi padesát tisíc bytů plánuje v příštích letech Izrael postavit ve východní části Jeruzalémě za Zelenou linií, které odděluje izraelskou část města od okupované Východní. Uvedl to ve čtvrtek web izraelského listu Ha´arec s odvoláním na úředníky. U dvaceti tisíc bytů jsou projekty v pokročilém stadiu.

Foto: Bez Ratner, Reuters

Výstavba na Západním břehu Jordánu

Článek

Součástí těchto plánů je i výstavba 1600 bytů v oblasti Ramat Šlomo, kterou ohlásilo v úterý izraelské ministerstvo vnitra a která zablokovala zahájení nepřímých rozhovorů mezi Izraelem a Palestinci.

Většina z těchto bytů má vzniknout ve čtvrtích, v nichž žijí hlavně Židé, ale několik z nich i v arabských čtvrtích. Plány na výstavbu 20 000 bytů jsou v pokročilém stadiu schvalovacího řízení, zbytek bude v následujících letech a desetiletích teprve předložen ke schválení.

Podle Netanjahua je Jeruzalém nedělitelný

Plány potvrzují, že Izrael si míní udržet celý Jeruzalém, i když by si Palestinci přáli, aby jeho východní část, kterou Izrael obsadil během šestidenní války v roce 1967, byla hlavním městem budoucího palestinského státu. Současný izraelský premiér Benjamin Netanjahu opakovaně zdůraznil, že Jeruzalém je nedělitelný. Plány navíc počítají s rozšiřováním Jeruzaléma na východ.

Někteří politici počítají s tím, že se nově vytyčí hranice budoucího palestinského státu a část okupovaných území zůstane Izraeli výměnou za izraelská území obývaná Araby.

Podle nevládní organizace Ir Amim jsou nejproblematičtější stavby v jeruzalémském Starém městě. Další problematickou skupinu tvoří byty, které mají být v jádru palestinského osídlení, a třetí pak ty na okraji východních čtvrtí. Podle Orlyho Noye z této levicové organizace stavbou ve Východním Jeruzalému za Zelenou linií při jednání o řešení izraelsko-palestinského konfliktu „posunou Izrael za bodu, odkud není návratu.“

Podle radnice je ale možné Jeruzalém, který trpí nedostatkem bytů, rozšiřovat jedině tímto směrem. Před třemi lety musel být kvůli nátlaku ochránců životního prostředí zrušen plán na výstavbu na západním okraji města. Zkrachovaly také všechny pokusy stavět na volných parcelách uvnitř Jeruzaléma, protože tam zas existují přísná památkářská hlediska. Budovy musejí být nízké a nesmí zasahovat do historických staveb či ulic.

Nevládní organizace Ir Alnim zveřejnila i to, kde mají byty vzniknout. V poslední přípravné fázi je výstavba 3000 bytů v lokalitě Gilo, 1500 v Har Homa, 1500 v Pisgat Zeev, 3500 v Givat Hamatos, dalších 1200 v Ramotu, 600 v Armon Hanaciv a 450 v Neve Jaakov. Pozastaveny jsou plány na výstavbu 1300 bytů na jihu východního Jeruzaléma.

Reklama

Související články

Izrael na západním břehu postaví další byty

Izraelská vláda v pondělí oznámila záměr postavit na Západním břehu Jordánu přes 100 nových bytů. Podle světových agentur tak mírový proces na Blízkém východě...

Výběr článků

Načítám