Hlavní obsah

Parlamentní volby v Iráku doprovází násilí, nejméně 38 mrtvých

Bagdád
Aktualizováno

V Iráku v neděli začaly parlamentní volby, které mají umožnit stabilizaci země. Začátek voleb však poznamenaly násilnosti, počet mrtvých podle agentury Reuters dosáhl 38, desítky dalších jsou zraněny. Nejvíce lidí zemřelo v Bagdádu.

Foto: Saad Shalash, Reuters

Ani rozsáhlá bezpečnostní opatření nedokázala zabránit násilným útokům a lidským obětem.

Článek

K zajištění voleb, jejichž hlavní téma je bezpečnost a odstranění vlivu bývalé vládní strany Baas, bylo povoláno jen v hlavním městě 200 000 vojáků a policistů. Média nicméně od rána shodně hlásí minometnou střelbu u několika volebních míst v zemi.

Uklidnění situace v Iráku je předpokladem pro plánované srpnové stažení amerických bojových jednotek. Všechny americké síly mají odejít do konce roku 2011.

Nejméně čtyři lidé byli podle Reuters zabiti a další byli zraněni při explozi, která zničila obytnou budovu v Bagdádu. Při jiné explozi, která zasáhla další budovu v metropoli, zahynulo podle Reuters nejméně 12 lidí a dalších osm bylo zraněno.

Minometná palba v různých částech země

Už od rána média informovala o minometné palbě na různých místech v zemi. Nejméně tři minometné granáty byly vypáleny na volební místa v převážně sunnitské provincii Saláhaddín, z níž pocházel svržený a později popravený diktátor Saddám Husajn. Exploze ve městě Bajdží, které se nachází asi 180 kilometrů severně od Bagdádu, si podle agentury Reuters vyžádaly tři zraněné.

Nejméně dva granáty vybuchly také poblíž volebních místností ve smíšené sunnitsko-šíitské zóně na západě irácké metropole Bagdádu. Zdroj z iráckého ministerstva hovořil rovněž o ostřelování zelené zóny v centru hlavního města, kde stojí vládní budovy, parlament a zahraniční ambasády. V Bagdádu vybuchly rovněž dvě bomby umístěné na silnici.

Voliči vybírají 325 poslanců

Zhruba 19 miliónů voličů zvolí 325 poslanců z přibližně 6200 kandidátů. Volební místnosti se mají uzavřít v 15:00 SEČ, není ale vyloučeno, že v případě vysoké volební účasti zůstanou otevřeny déle. V etnicky i nábožensky rozdělené zemi se začalo volit v 7:00 místního času (5:00 SEČ). Od pátku volí v 16 zemích také Iráčané žijící v cizině.

Druhé řádné volby do Rady reprezentantů od americké invaze do Iráku v roce 2003 mají vytvořit předpoklad pro ukončení nábožensky motivovaného násilí a hospodářskou stabilizaci země. "Tyto volby znamenají další krok v postupu naší demokracie, a také jsou testem," prohlásil irácký prezident Džalál Talabání.

Dá se očekávat, že žádný politický blok nezíská většinu, a formování nové vlády by tak mohlo trvat týdny, ba i měsíce

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám