Hlavní obsah

Al-Káida vyhlásila v Iráku v neděli zákaz vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Teroristická organizace Al-Káida v Iráku oznámila, že na neděli vyhlašuje zákaz vycházení v celé zemi. Chce tak zabránit tomu, aby lidé šli k parlamentním volbám.

Foto: Fayaz Kabli , Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Islámský stát vyhlašuje zákaz vycházení pro den voleb od šesti hodin ráno do šesti hodin večer, a to v celém Iráku a zvláště v sunnitských zónách," uvádí se v prohlášení Al-Káidy, o němž informovalo americké zpravodajské středisko, které monitoruje webové stránky islámských radikálů.

Islámský stát v Iráku je zastřešující skupina sunnitských radikálních organizací, oficiální větev Al-Káidy v zemi. Ve svém prohlášení teroristé varovali, že každý, kdo zákaz vycházení poruší, se vystaví "Alláhovu hněvu a všem zbraním mudžáhidů".

Hlasy pro poslance nového parlamentu ve své vlasti, kterou opustili většinou kvůli násilí z minulých let, začali odevzdávat Iráčané žijící v zahraničí. Hlasovat budou moci v 16 zemích až do neděle, kdy půjdou k urnám jejich krajané doma.

Od rána se stovky Iráčanů řadily do front před volebními místnostmi v Sýrii, která je domovem největší irácké exilové komunity. Podle odhadů úřadu OSN pro uprchlíky odešlo od invaze vedené USA z roku 2003 z Iráku přes 4,2 milionu lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám