Hlavní obsah

V Iráku se rozběhly klíčové volby pro další osud země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

V Iráku začaly parlamentní volby, které jsou podle pozorovatelů testem situace v zemi a významně ovlivní její budoucnost. Spojené státy chtějí do konce roku snížit počet svých vojáků v zemi z 96 000 na 50 000, ovšem s ohledem na bezpečnostní situaci. Především mezi většinovými šíity a menšinovými sunnity se před volbami přiostřily vztahy.

Foto: Azad Lashkari , Reuters

Irácký vězeň volí

Článek

Parlamentní volby v Iráku se konají v neděli, ale už ve čtvrtek hlasují některé skupiny obyvatel - policisté, vojáci, pacienti v nemocnicích a vězni. Jedná se o 800 000 osob.

S vyvrcholením volební kampaně se stupňovaly projevy násilí. Po středečním atentátu v Bákubě, který si vyžádal 33 životů, zabila nálož nastražená u volební místnosti na předměstí Bagdádu pět osob a 22 dalších bylo zraněno.

Příslušníci bezpečnostních sil a armády hlasují v běžných volebních místnostech, které bude většina z nich ve volební den chránit a zajišťovat v jejich okolí bezpečnost. Nemocní mohou vhazovat své lístky do uren umístěných v nemocnicích, přímo ve věznicích smějí volit odsouzení s trestem nižším než pět let.

Foto: Ahmed Jadallah , Reuters

Iráčtí vojáci čekají před hlasovací místností v Bagdádu.

Od pátku do neděle pak bude moci volit poslance nového parlamentu zhruba 1,4 miliónu Iráčanů v zahraničí. Hlasovat budou moci v 16 zemích včetně Německa, USA a Británie. Hlasy Iráčanů ze zahraničí jsou započítávány v těch provinciích, odkud pocházejí.

V neděli může jít k urnám 19,8 miliónu oprávněných iráckých voličů v 18 provinciích.

Favorité voleb 

K hlavním favoritům parlamentních voleb patří nová koalice premiéra Núrího Málikího Právní stát a široká šíitská koalice INA. Jádrem koalice Právní stát je převážně šíitská strana Hlas islámu (Ad-Dava) premiéra Núrího Málikího. Je v ní asi 40 politických hnutí včetně šíitských Kurdů, některých sunnitských kmenových vůdců, křesťanů a nezávislých. Koalice loni v lednu vyhrála provinční volby v Bagdádu a ve všech devíti šíitských provinciích na jihu země.

Foto: Thaier al-Sudani , Reuters

Irácký policista u voleb

Národní irácké spojenectví (INA) je také převážně šíitské, působí v něm formace radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra i šíitské Nejvyšší islámské irácké shromáždění (SIIC) Amara Hakíma. Dříve v ní byla i ad-Dava.

Nejsilnější sunnitskou stranou je oslabená Národní fronta shody (IAF) s Adnanem Dulajmím, která v minulých volbách skončila třetí.

Foto: Ahmed Jadallah , Reuters

Irácký voják hlasuje.

V kurdské oblasti na severu má nejsilnější postavení koalice Spojenectví Kurdistánu. Sektářské rozdíly se pokouší překonat šíitsko sunnistké Národní irácké hnutí (MNI), které loni založil sunnitský viceprezident Tárik Hášimí a jeho součástí je i Irácká národní dohoda (INA) šíitského expremiéra Ajáda Alávího a sunnitská Irácká fronta pro národní dialog Sáliha Mutlaka. Mutlakovi ale v únoru zakázal účast ve volbách zvláštní soud a jeho formace poté zvažovala bojkot voleb. [celá zpráva]

Zákaz účasti původně postihl pět set převážně sunnitských politiků. Panují proto obavy, že část sunnitů bude volby bojkotovat a Irák zůstane nadále rozdělen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám