Hlavní obsah

Za naše znetvořené děti může americký fosfor, říkají Iráčané ve Fallúdži

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fallúdža

V iráckém městě Fallúdža se rodí stále více dětí s vrozenými vadami. Uvedla to ve středu BBC s odvoláním na jednoho z místních pediatrů. Může jít o desítky až stovky případů. Místní obyvatelé dávají vinu Američanům, kteří před šesti lety vzbouřené město obtížně dobývali a mimo jiné použili bílý fosfor. Podle obyvatel za nárůst defektů mohou chemické látky obsažené v munici.

Článek

Zpravodaji BBC Johnu Simpsonovi místní pediatr řekl, že se denně setkává s dvěma až třemi případy postižených dětí. Mají především vrozené vady srdce. Podle BBC může jít o tisíc případů.

Simpson také uvedl, že navštívil dům, kde byly tři děti s vážnými postiženími od paralýzy až po poškození mozku. Soused tam pak přivedl dvou dceru, které měla po šesti prstech na rukou i na nohou a trpěla několika závažnými nemocemi.

O vysokém počtu znetvořených dětí informovala už loni v září televizní stanice SkyNews. Ta upozornila na několik případů dětí s nádory a na dívku, která se narodila se dvěma hlavami a nedožila se čtyř let. [celá zpráva]

Zaregistrovali jsme na 200 případů postižení u dětí. Většina z nich se s deformací narodila po bombardování Falúdže
organizace na ochranu lidských práv Alachjár

Už tehdy řekl televizi dětský lékař Ahmad Arajbí, že během loňského roku se počet znetvořených dětí výrazně zvýšil. Některé mají znetvořené obličeje, další deformace na břiše. Mnoho plodů bylo podle něj tak zdeformovaných, že se ani nemohou narodit.

Poprvé na problém upozornila místní organizace na ochranu lidských práv Alachjár „Zaregistrovali jsme na 200 případů postižení u dětí. Většina z nich se s deformací narodila po bombardování Falúdže,“ řekl v roce 2008 mluvčí Alachjáru. [celá zpráva]

Vyšší počet dětí, které se narodily s vrozenými vadami, připouští i místní úřady. Tvrdí, že Fallúdža je lehce nad celoiráckým průměrem. Rodí se tam o dvě až tři postižené děti ročně více než v jiných oblastech.

Ani iráčtí lékaři v nové nemocnici, kterou vybudovali Američané, nebyli o problému ochotni mluvit. Jeden řekl Simpsonovi, že se bojí, protože irácká vláda nechce dělat problémy Američanům.

Podezření padá na americké zbraně

Místní obyvatelé tvrdí, že na vině jsou zbraně, které před šesti lety americká armáda použila, když se na podzim 2004 pokoušela v těžkých bojích ze vzbouřeného města vytlačit sunnitské radikály.[celá zpráva]

Tehdy použili Američané i bílý fosfor. [celá zpráva]

Na to poprvé upozornila italká reportérka  Giuliana Sgrenová, kterou unesli iráčtí vzbouřenci. [celá zpráva]

Trosky zničených budov se buldozery nahrnuly do řeky, ze které se odebírá pitná voda, sdělili místní obyvatelé BBC.

Američané problém popírají. Podle armádních zdravotních zdrojů neprokázala dosud žádná studie vztah mezi životním prostředím a zdravím obyvatel města. Tvrdí, že hlavní nebezpečí pro obyvatele představují nevybuchlé improvizované nálože.

Reklama

Výběr článků

Načítám