Hlavní obsah

Při čtyřnásobném atentátu v Iráku zahynuly tři desítky lidí

– Bagdád • Aktualizováno

Nejméně 32 obětí si ve středu vyžádaly čtyři koordinované atentáty v iráckém města Bákuba, uvedla BBC. Mezi mrtvými jsou i policisté. Zraněno bylo 42 lidí včetně ředitele nemocnice, uvádí německá tisková agentura DPA s odvoláním na televizi al-Arabíja. Původně se uvádělo jen pět mrtvých, pak šestnáct.

Článek

Nálože byly většinou uloženy v autech a explodovaly v rozmezí několika minut.

První vybuchla u skupiny policistů před policejní stanicí v Bákubě, ležící 60 kilometrů severně od Bagdádu. Záhy poté odpálili teroristé nálož v druhém autě u ulice vedoucí k radnici, kterou policie uzavřela.

Když přiváželi zraněné do nemocnice, sebevražedný atentátník odpálil výbušniny, které měl ve vestě na těle. Zranil i ředitele nemocnice.

Jako čtvrtá vybuchla nálož v autě u ulice uzavřené milicemi.

Podle některých zpráv při jednom z následných útoků vjel sebevražedný atentátník na místo jednoho z předchozích atentátů a nálož odpálil. Není však jasné, na kterém místě útočil.

Technika útoku, kdy druhá nálož zasáhne ty, kteří přišli pomáhat lidem postiženým prvním výbuchem, je typická pro sunnitské teroristy napojené na al-Káidu.

Násilí v Iráku v posledních letech výrazně pokleslo, v provincii Dijála, kde leží Bákuba, ale militantní skupiny sunnitských radikálů dál ještě bojují proti americkým jednotkám a iráckým bezpečnostním silám, poznamenala ČTK.

Atentát byl spáchán jen několik dní před parlamentními volbami naplánovanými na 7. března, kvůli nimž roste napětí v zemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám