Hlavní obsah

Syn spoluzakladatele Hamásu pracoval pro Izrael

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Syn jednoho ze zakladatelů palestinské radikální organizace Hamás byl po víc než deset let informátorem izraelské kontrarozvědky Šin Bet. Informace, které Mosab Hasan Júsif předal, Izraelcům umožnily dopadnout některé hledané radikály a zmařit několik atentátů. Informoval o tom ve středu izraelský deník Ha´arec.

Článek

Dvaatřicetiletý Mosab nyní žije v Kalifornii, konvertoval ke křesťanství a v USA příští týden vyjdou pod názvem Son of Hamas (Syn Hamásu) jeho paměti. Jeho otec, šajch Hasan Júsif, patří k zakladatelům Hamásu a k vedení tohoto hnutí na západním břehu Jordánu.

Díky jeho informacím byli zatčeni například vojenský velitel Hamásu ze západního břehu Jordánu Ibráhím Hamíd, zakladatel milicí napojených na stranu Fatah Marván Barghútí i jeho jmenovec Abdalláh Barghútí, který byl pyrotechnikem Hamásu.

Šin Betu se podařilo vězně Mosaba přimět ke spolupráci v roce 1996. Následujícího roku byl z izraelské věznice propuštěn.

"Tolik lidí mu vděčí za to, že jsou naživu, i když to netuší. Lidé, kteří v tomto směru učinili mnohem míň, dostali v Izraeli ocenění a zaslouží si ho i on," řekl někdejší izraelský agent, který s Júsifem spolupracoval a který v memoárech vystupuje pod jménem generál Loaj. Podle něj Júsif nepracoval za peníze, ale výhradně z přesvědčení.

Júsíf nechce, aby byli propuštěni terosté

"Nejraději bych teď byl v Gaze. Oblékl bych si uniformu a přidal se k izraelskému speciálnímu komandu, abych osvobodil Gilada Šalita. Věnovali jsme mnoho let tomu, aby byli dopadeni a zatčeni opravdoví teroristé, a Hamás nyní usiluje o jejich propuštění výměnou za Šalita. To se nesmí stát," řekl Júsif v telefonickém rozhovoru.

Izraelského vojáka Šalita unesli palestinští radikálové roku 2006 do pásma Gazy a Hamás ho chce vyměnit za stovky radikálů vězněných v Izraeli.

V mír nevěří

Júsif také nevěří, že palestinské vedení někdy uzavře mír s Izraelem. U Hamásu to vylučuje: "Hamás to nemůže udělat, protože je to v rozporu s tím, co jim přikazuje jejich bůh. Nemohou mít mír s bezvěrci, mohou s nimi uzavřít jenom příměří. Nikdo to neví líp než já. Zabíjejí i Palestince. Bez váhání lidi zmasakrují v mešitě nebo je vyhodí z 15. či 17. poschodí, jak to dělali za puče v Gaze. Izraelci nikdy nic podobného nedělají. Palestince chrání víc než vedení Hamásu nebo Fatahu.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám