Hlavní obsah

Další čtyři podezřelí z atentátu na vůdce Hamásu měli pasy zemí EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá
Aktualizováno

Vyšetřovatelé ve Spojených arabských emirátech zjistili další čtyři podezřelé osoby v souvislosti s vraždou zakladatele vojenského křídla Hamásu Mahmúda Mabhúha z konce ledna. Počet podezřelých lidí s evropskými pasy tak vzrostl na 15, uvedla katarská televize Al-Džazíra. Poražená kandidátka na izraelskou premiérku Cipi Livniová zabití Mabhúha ocenila.

Foto: Jumana ElHeloueh, Reuters

Mluvčí dubajské policie ukazuje záznamy s útočníky.

Článek

V úterý dubajská policie oznámila, že odhalila další čtyři podezřelé, dva měli britské pasy a dva irské. Počet podezřelých osob s britskými pasy vzrostl na osm a s irskými na pět.

Při zjišťování podezřelých byly použity záznamy imigračních úředníků a snímky průmyslových kamer. Úřady se snaží zjistit, co se stalo před vraždou Mabhúha, který zemřel 20. ledna.

Dubajská policie je nadále přesvědčena, že za atentátem stála izraelská tajná služba Mossad. Toto podezření zesílilo poté, co hnutí Hamás přiznalo, že Mabhúh pro ně pomáhal získat a pašovat zbraně, které používá proti Izraeli.

Izraelská politička vraždu ocenila

Bývalá izraelská premiérka Cipi Livniová jako první významný izraelský politik likvidaci Mabhúha ocenila: "Skutečnost, že byl zabit terorista, a nezáleží na tom, zda v Dubaji nebo v Gaze, je dobrou zprávou pro ty, co bojují s terorismem." O jejím vyjádření informovala BBC.

"Celý svět musí podporovat boj proti terorismu. A srovnávat tento boj s terorismem je nemorální," říká Livniová.

Livniová tak podpořila podezření, že za akcí byl Mossad. Izrael to nepotvrdil ani nepopřel. Jeho ministr zahraní Avigdor Lieberman už dříve řekl: "Izrael na to nikdy nereaguje, nikdy to nepotvrzuje a nikdy nepopírá."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám