Hlavní obsah

V Dubaji udeřil speciální "bajonetový" oddíl Kidon

Právo, los

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atentát v Dubaji na zakladatele vojenského křídla palestinského hnutí Hamás Mahmúda Mabhúha má na svědomí speciálně vycvičený tým Mossadu zvaný Kidon, což je hebrejský výraz pro bajonet či bodák. Nepochybuje o tom expert na tajné služby Gordon Thomas, jenž se jednotkou Kidon delší dobu zabýval.

Foto: Reuters

Zaměstnankyně hotelu ukazuje Mabhúhovi jeho pokoj. Sleduje je dvojice agentů v tenisových úborech.

Článek

Izrael má podle něj připraveno k úderu kdekoli na světě 48 členů komanda. „Šest z nich jsou ženy. Příslušníkům je od 20 do 30 let,“ řekl Gordon britského serveru Daily Mirror.

Do jednotky se dostane jen hrstka nejlepších. Prosévání případných adeptů začíná během povinné vojenské služby. Vybraní pak zamíří do středisek vojenského zpravodajství a pak k následné rozvědčické výuce a výcviku v režii Mossadu.

„V srdci Negevské pouště, v blízkosti jaderného zařízení v Dimoně, se učí používat zbraně, vyrábět bomby, jedy, tiše a beze stopy zabíjet, ale také navazovat kontakty a osvojit si ,svůdnické techniky‘,“ tvrdí Thomas.

Tým Kidon má k dispozici veškeré zpravodajské informace o případných objektech zájmu, jejich pohybu a činnostech, které dodávají špióni Mossadu po celém světě. Může se ovšem spolehnout na informace z řad tzv. sajanim neboli podpůrných dobrovolných agentů z řad Židů v zahraničí, připravených poskytnout na místě veškerou pomoc.

"Mohou být kdekoliv po světě. Každá země má síť z těchto lidí z židovské komunity,“ říká Thomas.

Každý sajan je schopen půjčit pro Kidon bez zbytečných otázek auto nebo dát peníze, najít nocleh, lékař z jejich řad ošetří zranění bez hlášení policii atd. „To vše usnadňuje komandu činnost,“ uzavírá expert.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám