Hlavní obsah

Írán vybuduje další továrny na obohacování uranu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teherán

Írán letos začne stavět dvě další továrny na obohacování uranu s kapacitou odpovídající zatím největšímu íránskému zařízení toho druhu v Natanzu. Oznámil to v pondělí íránský viceprezident pro jadernou energetiku Alí Akbar Sálehí.

Článek

Časový údaj výstavby platí pro perský rok, který začíná 21. března. V Natanzu může pracovat až 50 000 centrifug. Zatím je jich tam podle Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) v provozu něco přes 3770 z 8610 instalovaných a Íránci v nich získali už přes 2000 kilogramů uranu obohaceného na 3,5 procenta.

Írán v tomto zařízení navíc 9. února začal s obohacováním na 20 procent. Chce tak získat uran pro výrobu izotopů využitelných v lékařství.

Prezident Mahmúd Ahmadínežád už loni oznámil, že země postaví deset dalších zařízení na obohacení uranu. Reagoval tím na roztržku s MAAE, kterou způsobilo odhalení, že Íránci staví jedno z těchto zařízení tajně u Kommu. Toto Fordouské středisko má být zprovozněno příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám