Hlavní obsah

Brity šokovalo, když je jmenovali jako vrahy velitele Hamásu

Jeruzalém
Aktualizováno

Britské občany šokovalo, když zjistili, že falešné pasy s jejich jmény použili členové komanda, kteří v Dubaji zabili velitele Hamásu Mahmúda Mabhúha. Na jména z pasů vydala Dubaj v úterý mezinárodní zatykač pro vraždu zakladatele vojenského křídla Hamásu. Komando použilo šest britských pasů, tři irské, jeden francouzský a jeden německý.

Foto: Jumana ElHeloueh, Reuters

Šéf dubajské policie Dahí Tamim oznamuje, že Dubaj vydá na podezřelé zatykač.

Článek

Zatykač byl vydán i na Melvyna Milindera, který žije v Izraeli. „Šel jsem spát se zápalem plic a probudil jsem se jako zabiják,“ řekl listu Jerusalem Post. “Zaprvé, jasně že to nejsem já. Nevypadá jako já. Datum narození je chybné. Nikdy jsem nebyl v Dubaji. Někdo někde se kvůli něčemu rozhodl použít moji identitu,“ dodal pobouřen zcizením identity.

Zatykač byl vydán i na Paula Keelyho, který žije v 15 let v kibucu na severu Izraele. Listu Daily Telegraph řekl, že to všechno v něm vzbudilo obavy, ale že on neudělal nic špatného. Dva roky neopustil Izrael. „Když jsem to poprvé zaslechl, okamžitě jsem se podíval, abych se ujistil, že můj pas je na místě a byl. Nebyl ukraden, tak nevím, co se stalo,“ vysvětlil.

Britská a izraelská média mluvila přímo se čtyřmi jmenovanými Brity, kteří žijí v Izraeli. Jejich jména totiž nejsou v zemi běžná a nebylo je nebo jejich rodiny obtížné vypátrat.

Britské ministerstvo zahraničí k použití identity Britů uvedlo: „Jsme přesvědčeni, že použité pasy byly falešné a začali jsme vlastní vyšetřování.“

Tři použité pasy byl irské, mluvčí irského ministerstva zahraničí k jménům v pasech řekl: „Nejsme schopni identifikovat žádného z těchto tří jedinců jako irského občana.“ [celá zpráva]

Dubaj vydala mezinárodní zatykač

Dubaj v úterý vydala mezinárodní zatykač na lidi podezřelé z vraždy zakladatele vojenského křídla Hamásu, který byl zabit na 20. ledna. [celá zpráva]

Tajemník ministra spravedlnosti Issám Isaa Homjdan řekl, že zatykač byl vydán na „vrahy Mabhúha, kteří spáchali na dubajské půdě plánovanou vraždu.“ Komando zaútočilo 18 hodin po příletu ze Sýrie, i když se Mabhúh v pokoji zabarikádoval.

Zakladatele vojenského křídla hnutí podle posledních zpráv před smrtí mučili elektrickým proudem. Dostal šest ran do nohou, za uši, do genitálií a nad srdce, uvedla jeho rodina. Protože se objevila krev i na polštáři, policie se domnívá, že byl udušen, i když se původně uvádělo, že mu byl vpíchnuta injekce do srdce.

Zatykač byl vydán podle zákonů Spojených arabských emirátů.

Spekulace o Mosadu trvají

Za vraždou stály podle Dubaje tajné služby, nejvíce se mluví o izraelském Mosadu, který už nechal zlikvidovat několik velitelů radikálních palestinských hnutí. I izraelský list Ha´arec o tom spekuluje, a pokud by to byla pravda, požaduje demisi jeho šéfa Meira Dagana, protože je zastáncem likvidačních akcí.

Izrael svou odpovědnost za atentát nepotvrdil, ani nevyvrátil. Šéf diplomacie Avigdor Lieberman ale podle agentury AP řekl, že není "žádný důvod si myslet", že za činem stál někdo z Mosadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám