Hlavní obsah

Írán hodlá na uvalení sankcí tvrdě reagovat

Teherán/Rijád

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v úterý varoval západ, že tvrdě odpoví na uvalení sankcí, které mu stejně nemohou způsobit žádné problémy. Íránský ministr zahraničí Manučír Mottakí zase tvrdě odsoudil slova Hillary Clintonové, že se Írán mění ve vojenskou diktaturu řízenou Revolučními gardami.

Foto: Ricardo Moraes, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád

Článek

"Samozřejmě jestliže někdo bude postupovat proti Íránu, naše odpověď bude rozhodně dostatečně tvrdá, aby toho litoval," citovala Ahmadínežáda agentura Reuters.

Současně nabídl, že svůj uran nechá obohatit v zahraničí, kde z něj vyrobí i palivo pro reaktor. "Už jsme oznámili, že jsme připraveni na výměnu uranu v rámci spravedlivého ujednání,“ řekl prezident s tím, že Írán je ochoten k simultánní výměně svého uranu za jaderné palivo i s Washingtonem. S nabídkou výměny uranu za palivo přišel Írán už před deseti dny, minulý týden však začal sám uran obohacovat na dvacet procent. To vyvolalo ve světě pobouření a Teheránu pohrozilo sankcemi i Rusko.

Návrh výměny je staršího data, přišlo s ním mezinárodní společenství, ovšem nepodařilo se jej realizovat, Írán nechtěl, aby se obohatil jeho uran, ale aby za svůj uran okamžitě získal výměnou palivo bez čekání a nemusel poskytnout veškerou svou surovinu a mohl ji vyměňovat postupně.

Výrok Clintonové je "nový trik" USA

Tvrdě také Teherán reagoval na pondělní vystoupení americké ministryně zahraničí Hillary Clintonové, která při návštěvě Kataru řekla, že se z Íránu stává vojenská diktatura, neboť v zemi přebírají moc Revoluční gardy. [celá zpráva]

Íránský ministr zahraničí Mottakí to v úterý označil za „nový trik“ a dodal: „Amerika se sama chytila do druhu vojenské diktatury, která živí napětí v oblasti. Amerika má špatný přístup k tématům na Blízkém východě a je to pokračování její špatné předchozí politiky.

Zatímco Rusko v úterý opět varovalo Írán, že může čelit nebezpečí sankcí, pokud se mu nepodaří rozptýlit obavy mezinárodního společenství z jeho jaderného programu, Čína stále uvalení sankcí nepodporuje.

Proti sankcím je i Saúdská Arábie. Ta je považuje za neúčinné. Princ Fajsal řekl, že hrozba ze strany Íránu potřebuje „rychlejší řešení“, než jsou sankce.

Reklama

Výběr článků

Načítám