Hlavní obsah

Komando, které zlikvidovalo velitele Hamásu, mělo evropské pasy

Novinky, rei
Dubaj
Aktualizováno

Členové komanda, které koncem ledna v hotelu v Dubaji zlikvidovalo jednoho z velitelů ozbrojené křídla palestinského hnutí Hamás, mělo evropské pasy. Oznámila to v pondělí místní policie.

Foto: Jumana ElHeloueh, Reuters

Mluvčí dubajské policie ukazuje záznamy s útočníky.

Článek

Muži byli při akci oblečeni do úborů na tenis a na sobě měli falešné vousy a paruky. Dubajská policie uvedla, že pasy byly zřejmě také falešné.

Mahmúd Mabhúh se v hotelu ubytoval 19. ledna, tedy den před vraždou. Ačkoliv se v pokoji pečlivě zabarikádoval, zatím neznámou fintou se skupině podařilo v dopoledních hodinách k němu proniknout. Podle jedné verze ho injekcí do srdce zabila jediná žena v komandu, která se vydávala za hotelovou obsluhu. Policie ale uvedla, že byl Mabhúh uškrcen patrně poté, co dostal elektrický šok.

Po vraždě útočníci pečlivě ofotografovali všechny dokumenty, které měl v aktovce, na kliku dveří pověsili cedulku s nápisem „Prosím, nerušit“ a zmizeli. Tělo hotelový personál objevil krátce po obědě.

Nejvíce používali britské pasy

Hamás z vraždy obvinil izraelskou tajnou službu Mossad. Pozorovatelé ale upozorňují, že postup nebyl pro Mossad typický.

Většina útočníků vypadala, že pochází z Blízkého východu, ačkoliv měli evropské pasy. U šesti z nich šlo o britské dokumenty, tři měli pasy z Irska a zbylí dva z Německa a Francie. Irsko uvedlo, že osoby uvedené v pasech neexistují. I Británie označila pasy za padělky.

Mabhúh byl významným členem brigád Kásam, což je ozbrojené křídlo Hamásu. Od roku 1989 žil v Sýrii. Izraelci Mabhúha spojovali s únosem a vraždou dvou svých vojáků. Oba Izraelci Avi Sasportas a Ilan Saadon byli uneseni při nesouvisejících incidentech na příkaz někdejšího vůdce Hamásu šajcha Ahmada Jasína.

Reklama

Výběr článků

Načítám