Hlavní obsah

Irácká vláda nařídila ochrance Blackwater opustit do týdne zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád

Irácká vláda ve středu nařídila americké bezpečnostní službě Xe, známé spíše podle původního jména Blackwater, odejít do sedmi dnů ze země. Podle stanice Al-Irakíja jde o 250 osob. Firma je odpovědná za postřílení 17 civilistů v Bagdádu v roce 2007.

Foto: Profimedia.cz

Členové soukromé bezpečnostní agentury Blackwater v Iráku na archivním snímku

Článek

List The New York Times (NYT) v prosinci uvedl, že se firma mezi lety 2004 a 2006 podílela i na tajných a převážně nočních únosech a přepadeních povstalců v Iráku. Někteří bývalí zaměstnanci navíc tvrdí, že spolupracovali i při tajných leteckých transferech lidí podezřelých z terorismu.

Kromě toho zaměstnanci Blackwateru nakládali nálože na americké bezpilotní letouny, které útočily na cíle v Pákistánu a Afghánistánu. Po odhalení těchto skutečností v médiích šéf CIA Leon Panetta oznámil rozvázání smluv se zaměstnanci Xe (Blackwateru).

Blackwater se přejmenovala na Xe po incidentu ze září 2007, kdy její pracovníci na bagdádském předměstí zastřelili sedmnáct civilistů. Bagdád požadoval zákaz činnosti firmy v Iráku a chtěl postavit ji i její zaměstnance před místní soud. Americká vláda to odmítla a obvinila pětici bývalých pracovníků služby.

Soud v USA však všechna obvinění vznesená vůči této pětici zamítl na přelomu roku. Rozhodnutí nebylo motivováno pochybnostmi o vině zaměstnanců Blackwateru, ale především formálními chybami žalobců, kteří podle soudce zacházeli s výpověďmi obžalovaných tak, že porušili jejich práva.

Reklama

Související témata:

Související články

CIA zrušila tajnou smlouvu s Blackwater

Americká Ústřední zpravodajská služba CIA zrušila smlouvu se soukromou bezpečnostní službou Xe, dříve Blackwater. Zaměstnanci firmy tak už nebudou nakládat...

Výběr článků

Načítám