Hlavní obsah

Irán obohatí uran na 20 procent, plánuje rozšířit jaderné provozy

Teherán
Aktualizováno

Írán začne od úterý obohacovat uran na dvacet procent. V neděli to nařídil íránskému úřadu pro jadernou energii prezident Mahmúd Ahmadínežád. Uran bude obohacovat pod dozorem inspektorů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE). Íránský zástupce Alí Akbar Sálehí jí také oznámil, že Írán vybuduje dalších deset provozů na obohacování uranu. Kromě toho plánuje vyrábět bezpilotní letadla a vybudovat nový protiraketový systém.

Foto: Raheb Homavandi, Reuters

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád hovoří na výstavě úspěchů íránské laserové technologie.

Článek

„Začněte prosím s obohacováním na dvacet procent, i když stále jednáme o výměně uranu za palivo,“ řekl v přímém televizním přenosu Ahmadínežád Sálehímu, když navštívil výstavu íránské laserové technologie. Citoval jej web SFGate.

Íránci dosud obohacovali uran na 3,5 procenta, pro výrobu tyčí do reaktorů ale potřebuje hexafluorid uranu obohatit více.

Írán doposud jedná o tom, že jeho nízkoobohacený uran by vyvezl do Ruska, kde by se dále obohatil, a pak do Francie, kde by se z něj vyrobilo palivo pro pokusný reaktor. Klade si však podmínky, že vyveze jen část svého uranu a zbytek si nechá.

Prohlášení Ahmadínežáda může také souviset s tím, že chce tlačit na zahraničí, aby zmírnilo podmínky pro obohacení. Teherán v půlce minulého týdne překvapivě oznámil, že je ochoten nechat vyvézt svůj uran na hranice k dalšímu obohacení. [celá zpráva]

Sporný íránský jaderný program

Mezinárodní společenství se obává, že íránský jaderný program není mírový a že jeho cílem je získat jaderné zbraně, které má nedaleký Pákistán a Izrael, i když ten se k jejich vlastnictví nikdy přímo nepřiznal.

Dvacet procent ale pro zbraně nestačí. Většina expertů se navíc domnívá, že Írán k obohacení používá klasickou techniku centrifug a ne modernější laserovou technologii, přestože o obohacování mluvil Ahmadínežád při návštěvě výstavy íránské laserové techniky. Írán podle nich také nemá technologii, umožňující vyrobit z obohaceného uranu palivové tyče. Tu má jen málo zemí.

Postaví další centrifugy

O vybudování dalších deseti provozů na obohacování uranu Íránci informovali už loni na konci listopadu s tím, že pět lokalit už bylo vybráno a provozy se začnou stavět do dvou měsíců. Současně s tím Ahmanínežád uvedl, že země chce obohacovat uran na 20 procent a ročně vyprodukovat 250 až 300 tun jaderného paliva.  [celá zpráva]

Podle Sálehího se s budováním začne v novém íránském roce, který začne 21. března. Zatím obohacovali uran v Natanzu.

Plánují bezpilotní letadla a protiraketový systém

Íránci slaví od 1. do 11. února 31. výročí islámské revoluce. Jejich politici na toto období načasovali prohlášení, která mají dokumentovat úspěchy země.

V sobotu například informovali o zahájení výroby dvou nových raket, tři dny předtím byla vyzkoušena nosná raketa schopná vynášet satelity do kosmu. V pondělí agentura Fars informovala, že byl s úspěchem otestován prototyp letadla kategorie stealth, které nedokážou zachytit radary.

V pondělí ministr obrany Ahmad Vahídí oznámil zahájení výroby bezpilotních letadel k pozorovacím, ale i útočným misím.  Podle Vahídího se na dvou nových linkách začnou vyrábět dva druhy nepilotovaných letadel, Raad a Nazír.

Írán už před dvěma lety tvrdil, že vyrobil nepilotované letadlo, detaily o něm Vahídí ale zveřejnil až loni. Řekl tehdy, že má stroj dolet 1000 kilometrů. To je dost na to, aby dosáhl znepřátelený Izrael. Jakého doletu budou dva nové stroje, není známo.

Kromě toho  také z Teheránu přišla zpráva, že Íránci v nejbližší době začnou vyrábět protiletecký raketový obranný systém výkonnější než ruský protivzdušný a protiraketový systém S-300, schopný ničit střely s plochou dráhou letu do vzdálenosti 40 kilometrů.

Reklama

Výběr článků

Načítám