Hlavní obsah

Klaus představil v Egyptě novou škodovku

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií v neděli zahájil pracovní návštěvu Egypta. Hlava státu má v programu nejen setkání s vrcholovými egyptskými politiky, ale podpořil také české vozy Škoda. V neděli večer se zúčastnil v Káhiře slavnostního uvedení nové Škody Superb na egyptský trh.

Článek

Klausův speciál přistál v Káhiře před polednem místního času. Prezidentský pár zamířil do centra hlavního města Egypta, aby zde na lodi Grand Hyatt Boat poobědval s představiteli egyptského společenského a politického života. Loď se plavila na Nilu mezi ostrovy Zámalek a Rhoda.

Prezident během plavby jednal například s egyptským ministrem obchodu a průmyslu Rašídem Muhammadem Rašídem. „Mají zájem, aby s námi rozvíjeli obchod. My máme zájem také. Egyptská ekonomika roste. Jako relativně uzavřená ekonomika velké země, tak neprožívá stejné obtíže jako my. Ona rostla v loňském roce o nějakých čtyři a půl procenta, krize nekrize. Myslím, že je šance, abychom tady něco udělali,“ řekl Klaus Právu.

České firmy se v Egyptě podílí na ekologických projektech, významná je spolupráce v dopravním sektoru. Loni byla například uzavřena dohoda o výstavbě tramvajové trati v Alexandrii. Právě podpora českého průmyslu byla důležitou částí nedělního Klausova programu.

Prezident se večer zúčastnil slavnostního uvedení českého vozu Škoda Superb na egyptský trh. Klaus nejen pronesl zdravici, ale také se společně se šéfem společnosti Artoc Auto Shafikem Gabrem zúčastnil slavnostního odhalení dvou vozů nové Škoda Superb.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezident Václav Klaus na lodi Grand Hyatt Boat při plavbě po Nilu v centru Káhiry.

Prezident věří, že nová škodovka v Egyptě uspěje. Poukázal na to, že Superb využívá jako svůj soukromý vůz egyptský premiér Ahmed Nazíf. „To je dobrý příklad a dobrý signál, takže já bych tomu fandil,“ komentoval Klaus šance nové škodovky na egyptském trhu. Ostatně, mladoboleslavská Škoda loni v Egyptě prodala 3581 vozů, země je pro ni velmi perspektivním trhem.

V pondělí navštíví prezident také stavbu největšího světového showroomu a servisního centra značky Škoda a zahájí ekonomické ARAB Global Forum. Na něm představí arabské vydání své knihy Modrá, nikoli zelená planeta. Prezidentova kniha už vyšla v celé řadě jazyků, naposledy v dánštině nebo třeba v albánštině.

Foto: Jiří Ovčáček, Právo

Prezident Václav Klaus s chotí si v neděli odpoledne prohlédli historickou islámskou část Káhiry.

Klaus má ovšem na pondělí v plánu také setkání s egyptským prezidentem Husním Mubárakem. V úterý  pak s premiérem Nazífem a s generálním tajemníkem Ligy arabských států Amrem Mússou. Klaus v neděli Právu řekl, že v rozhovoru s egyptským prezidentem proberou izraelsko - palestinský problém, Irák nebo Irán.

Český prezident v této souvislosti připomněl, že Egypt chce hrát úlohu regionální velmoci. Mubarak by mohl letos v létě navštívit ČR. „Je jistá naděje, že přijede ještě do léta letošního roku na dlouho připravenou návštěvu,“ prozradil Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám