Hlavní obsah

Zprávy o vyjednávání s Tálibánem jsou přehnané, tvrdí Holbrooke

Zprávy o vyjednáváních s povstaleckým hnutím Tálibán jsou přehnané, řekl ve středu ve Washingtonu americký zmocněnec pro Afghánistán a Pákistán Richard Holbrooke. Koncem minulého týdne se objevily informace, že se vůdci hnutí "brzy" rozhodnou, zda se připojí k mírovým rozhovorům s afghánskou vládou. Vedení Tálibánu se údajně tajně sešlo se zástupcem OSN, aby s ním projednalo možné složení zbraní.

Článek

"Pokud si někdo myslí, že se konají významné rozhovory s Tálibánem ... vidí něco, o čem já nevím," podotkl Holbrooke. Spojené státy podle něj nejsou s Tálibánem v přímém kontaktu, ani to nemají v úmyslu. Americký diplomat dodal, že samozřejmě existuje mnoho nepřímých, soukromých kontaktů s Tálibánem. Vyplývají třeba z toho, že v oblastech, kde se bojuje, má prakticky každá rodina své zástupce na jedné ze stran konfliktu.[celá zpráva]

Podle Holbrooka je třeba rozlišovat mezi programem opětovného začlenění prostých bojovníků Tálibánu zpět do afghánské společnosti, který minulý týden v Londýně představil afghánský prezident Hamíd Karzáí, a celonárodním usmířením, jež by vyžadovalo spolupráci špiček Tálibánu. Karzáího program nicméně mezinárodní společenství i vojenští velitelé v Afghánistánu vítají, dodal.

Karzáí tento týden vyzval bojovníky Tálibánu, aby odložili zbraně a přijali afghánské zákony. "Uděláme vše, co je v našich silách, abychom co nejvíce přispěli k dosažení míru a bezpečnosti v zemi," řekl Karzáí v Kábulu v pondělí. Takzvanou reintegraci bojovníků Talibanu bude financovat mezinárodní fond.

Rozhodlo se o tom minulý týden v Londýně na jednodenní mezinárodní konferenci o Afghánistánu. Zatím není stanoveno, jak velký fond bude. Britská média odhadují, že v něm bude 200 milionů až miliarda dolarů. Hlavním dárcem by mělo být Japonsko.[celá zpráva]

Konference rovněž dohodla, že mezinárodní jednotky v Afghánistánu začnou předávat afghánské armádě odpovědnost za bezpečnost některých provincií koncem letošního roku a celé území země by mělo být pod kontrolou kábulské vlády během pěti let. Do října 2011 by měl mít Afghánistán 171 600 vojáků a 134 000 policistů.

Spojené státy loni na podzim přišly s novou strategií v Afghánistánu, která by měla zvrátit dosavadní trend, kdy v zemi stále více posilovalo hnutí Tálibán. Prezident Barack Obama rozhodl o navýšení počtu amerických jednotek o 30 000, sledovat chce ale i civilní strategii, mimo jiné budování státní správy v zemi a podporu tamního zemědělství.

Reklama

Výběr článků

Načítám