Hlavní obsah

USA popřely, že by jednaly s Ahmadínežádem o výměně zatčených

– Washington

USA nevyjednávají s Íránem o výměně tří Američanů za Íránce vězněné údajně v USA. Řekl to mluvčí americké Rady národní bezpečnosti Michael Hammer. Popřel tak úterní prohlášení íránského prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda.

Článek

Ten v televizi řekl, že je Írán ochoten Američany vyměnit za Íránce, kteří byli zatčeni v USA nebo na pokyn USA zadrženi v jiných zemích. Íránský tisk hovoří o 11 lidech.

Tři Američané - jedna žena a dva muži - jsou v Íránu vězněni od loňského léta za nedovolený vstup do země. Přešli špatně vyznačenou hranicí z Iráku a tvrdí, že jsou turisté. Írán o tom není přesvědčen a chystá s nimi soud.

Hammer Ahmadínežádovy úterní výroky hodnotil jako "útržkovité". Prohlásil, že USA si přejí vyřešit všechny případy Američanů, kteří jsou v Íránu zadrženi nebo tam zmizeli.

S trojicí nikdo od října nebyl v kontaktu

"Máme-li slovům prezidenta Ahmadínežáda rozumět tak, že jsou Íránci připraveni záležitost řešit, pak to přijímáme. Žádné rozhovory ale zatím nevedeme," řekl Hammer.

Ministerstvo zahraničí po úterních Ahmadínežádových výrocích požádalo o zprostředkování kontaktu se zatčenými. Naposledy je viděl v říjnu švýcarský diplomat. Americké zájmy v Íránu zastupuje Švýcarsko, protože Washington a Teherán diplomatické styky nemají.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám