Hlavní obsah

Izrael potrestal důstojníky za bílý fosfor u ústředí OSN v Gaze

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelská armáda udělila disciplinární tresty brigádnímu generálovi a plukovníkovi. Podle oznámení vlády důstojníci ohrozili lidské životy, když při loňské ofenzivě v pásmu Gazy bílým fosforem útočili na ústředí Agentury OSN pro pomoc palestinským uprchlíkům na Blízkém východě (UNRWA).

Článek

Verdikt tak alespoň částečně přiznává nařčení mezinárodních organizací, uvedl deník Ha’arec na svých internetových stránkách. Divizní velitel generál Ejal Eisenberg a velitel brigády Ilan Malka podle ministerstva obrany překročili své pravomoci rozhodnutím o nasazení bílého fosforu u ústředí agentury OSN dva dny před ukončením akce Lité olovo v polovině ledna loňského roku.

Při střetech s bojovníky palestinského hnutí Hamás dostala izraelská armáda informace, že Hamás disponuje protitankovými střelami, a proto podle vládní zprávy nasadila fosforovou munici s cílem vytvořit kouřovou clonu pro své vojáky. Sídlo UNRWA se nacházelo mezi pozicemi Izraelců a jednotek Hamásu.

Humanitární organizace obvinily Izrael, že jeho munice s bílým fosforem způsobila popáleniny množství palestinských civilistů. Při útoku na ústředí UNRWA byl zraněn jeden pracovník OSN a dva Palestinci, kteří se tam skryli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám