Hlavní obsah

Soud v Saúdské Arábii nařídil bičovat dívku za mobil ve škole

– Rijád/Londýn

Dvěma měsíci vězení a 90 ranami bičem potrestal soud v Saúdské Arábii údajně nezletilou dívku za incident, který měla se svou učitelkou kvůli mobilnímu telefonu. Podle listu Al-Vatan je odsouzené "kolem dvaceti", mezinárodní organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) ale podle agentury AP tvrdí, že dívce je teprve třináct.

Foto: Ahmad Masood , Reuters

Článek

AI zároveň v prohlášení vydaném v pátek v Londýně vyzvala saúdskoarabského krále Abdalláha k "okamžité intervenci s cílem zajistit, že trest bičování bude zrušen".

"Musí také (Abdalláh) přijmout kroky k reformě saúdskoarabského zákonodárství a procesního trestního práva, aby bylo zakázáno používání krutých, nehumánních a potupných trestů, zejména bičování dětí," řekl agentuře AP prozatímní generální tajemník AI Claudio Cordone.

Rozsudek byl dívce přečten a ona se proti němu údajně neodvolala. Trest má být vykonán do dvou dnů. Ušetřit bičování by ale mohla děvče milost udělená králem Abdalláhem.

Podrobnosti o incidentu nejsou známy. Zveřejněno bylo pouze to, že dívka byla přistižena ve škole s mobilním telefonem, což je zakázáno. Učitelku údajně napadla, není ale známo jak, ani zda jí způsobila nějaké zranění. Učitelka dívce odmítla odpustit, napsal list Al-Vatan.

Reklama

Výběr článků

Načítám