Hlavní obsah

Netanjahu: část západního břehu Jordánu si ponecháme navždy

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izrael si ponechá části západního břehu Jordánu navěky. V neděli to při návštěvě oblasti prohlásil izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Agentury jeho slova komentují jako překážku na cestě k obnovení mírových rozhovorů mezi Izraelci a Palestinci, které v současnosti na Blízkém východě prosazuje americký vyjednavač George Mitchell.

Článek

Netanjahu navštívil sídliště Etzion jižně od Jeruzaléma, zasadil tam strom a řekl: „Náš vzkaz je jasný. Zde sadíme, zde zůstaneme a budeme zde stavět. Toto místo bude neoddělitelnou součástí státu Izrael navždy“. Premiér rovněž před pravidelným zasedáním vlády uvedl, že zasadí ještě stromy ve dvou velkých osadách, které si Izrael rovněž plánuje ponechat.

Netanjahu doplnil, že Mitchell, s nímž se právě setkal, mu předložil několik „zajímavých nápadů“, jak znovu nastartovat diplomatická jednání s Palestinci, o která podle jeho slov Izraeli jde.

Palestinské straně se ale jeho vystoupení nelíbilo. Mluvčí předsedy samosprávy Mahmúda Abbáse to označil za nepřijatelný čin, který ničí všechno dosavadní úsilí, uvedla agentura AP.

Strany odmítají podmínky druhého

Palestinci si nárokují celý západní břeh Jordánu, pásmo Gazy a východní Jeruzalém pro svůj budoucí stát, přičemž vyjádřili ochotu k mírným hraničním změnám. Netanjahuova vláda od svého nástupu před rokem nabízí začít mírové rozhovory bez podmínek a jako gesto dobré vůle v listopadu oznámil pozastavení výstavby nových domů na západním břehu v příštích deseti měsících.

Oznámení popudilo židovské osadníky a odmítli ho i Palestinci. Podle těch bylo moratorium nedostatečné, protože připouštělo dokončení asi 2500 rozestavěných domů a nezahrnovalo celý východní Jeruzalém. Palestinská strana proto požaduje zastavení veškeré výstavby.

Židé oblast Etzion osídlili ještě před vznikem státu Izrael v roce 1948. Ta se následně ještě týž rok dostala po válce pod kontrolu Jordánců a osady byly zničeny. Někteří osadníci se vrátili ihned poté, co území ve válce v roce 1967 dobyl Izrael zpět.
Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám