Hlavní obsah

Iránský Tupolev při přistání vzplanul, zranilo se 55 lidí

– Teherán • Aktualizováno
Novinky, BBC,

Pětapadesát zraněných si vyžádala nehoda íránského Tupolevu Tu-54, který letěl s poutníky do Mašhádu na severovýchodě země a při přistání začal hořet. Stroj utrpěl značné škody, odlomily se ocasní plochy a jedno křídlo. Na palubě stroje bylo 167 cestujících a 13 členů posádky.

Článek

Hasičům se podařilo plameny uhasit a cestující i posádku evakuovat, 55 lidí ovšem bylo zraněno.

Foto: Reuters

Záchranáři procházejí havarovaný tupolev.

Podle mluvčího úřadu pro civilní letectví Rézy Džafarzadíha stroj společnosti Taban Air odletěl v sobotu z Abadánu, ale kvůli špatnému počasí přistál v Isfahánu. Odtamtud stroj v neděli pokračoval, ovšem kapitán letadla se rozhodl pro přistání v Mašhádu, protože jeden z cestujících měl zdravotní problémy.

Foto: Reuters

Hasiči zasahují u havarovaného tupolevu.

 V Mašhádu přistával v husté mlze a manévr zřejmě nezvládl, Zadní část stroje se dotkla ranveje, ze které sjel. Zlomil se mu podvozek, ulomily ocasní plochy a zadní část letadla začal hořet.

Foto: Reuters

Tupolev ztratil ocasní plochy.

 Letecké nehody jsou v Íránu časté, protože letadla jsou stará a opotřebovaná a nedostatečně udržovaná. Minulý rok v Mašhádu při přistání také začalo hořet letadlo, tehdy ale zahynulo 17 lidí. Krátce předtím další Tupolev začal hořet za letu a narazil do země. Tehdy zahynulo 168 osob. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Hasič u trupu tupolevu

Reklama

Výběr článků

Načítám